Ņemcovs un rīdīšana

Versijas un skaidrojumi par to, kas tik zemiskā veidā netālu no Kremļa sienām nogalināja Krievijas opozīcijas politiķi Borisu Ņemcovu, ir daudz un dažādi. Tiek analizēti gan iemesli, gan iegansti, tiek meklēti gan pasūtītāji, gan izpildītāji. Tiek uzdots klasiskais jautājums - kam tas ir izdevīgi? Tomēr gandrīz visi komentētāji vienojas, ka Ņemcova nogalināšana ir simbols un izpausme agresivitātei, dusmām un naida kurināšanai, kas Krievijā īpaši plaši izpaudusies pēdējā gada laikā.

Aleksandrs Dugins, slavenais Putina administrācijai pietuvinātais ideologs, esot aicinājis pareizticīgos kristiešus apvienoties "liberāļu" iznīcināšanai. Viņam pieder arī plaši zināmās sentences par to, ka nekas tā nevieno kā kopējs ienaidnieks, kopējas vērtības tikai šķeļot. Šādas Putina režīma propagandas dominētie televīzijas kanāli plaši sasniedz Krievijas iedzīvotājus, interneta pieejamība ārpus lielajām pilsētām ir zema. Tur Ņemcovs un viņa sabiedrotie jau ilgāku laiku tiek saukti par nepietiekami patriotiskiem, nelojāliem, pārāk liberāliem, vienvārdsakot, dzimtenes nodevējiem.
Vārdu "liberāls" par piedauzīgu, kā izrādās, uzskata arī Ungārijas premjers Orbāns. Vēl 2014.gada jūlijā viņš paziņoja, ka Ungārija būs "neliberāla" demokrātija. Atbildot tam, Vācijas kanclere, kristīgā demokrāte Angela Merkele Ungārijas pilsoniskai sabiedrībai Budapeštā 2015.gada februārī precizēja, ka, viņasprāt, demokrātija un "neliberālisms" (illiberalism) nav savietojami.
Ņemcova gadījumā viņam pārmestais liberālisms bija solidarizēšanās ar satīriskā žurnāla "Charlie Hebdo" upuriem un skaidra un gaiša pozīcija, ka Ukrainas dienvidaustrumos nav vis "konflikts", bet gan rit karš ar tiešu Krievijas militāro spēku iesaisti. Šīs pozīcijas lieliski iederas kopējā Eiropas redzējumā un nekādā ziņā nav uzskatāmas par kādu liberālu apsēstību. 
Ja šāda būtu Krievijas oficiālo līderu domāšana, visa Eiropa pašlaik varētu fokusēties ar tādiem izaicinājumiem kā klimata pārmaiņas, ilgstpējīga izaugsme un Tuvo Austrumu problēmu risināšana.
Diemžēl "liberālisma" lamāšana ir raksturīga ne tikai tādiem līderiem kā Ungārijas premjeram Viktoram Orbānam, kas aizpagājušajā nedēļā pie sevis Budapeštā laipni uzņēma Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Diemžēl arī pie mums bieži dzirdam izteikumus par "liberāļu spārnu", "liberāļu grupējumu", "sorosīdiem" utt. Šī leksika no marginālas diemžēl dažreiz dažu personu mutēs kļūst par vadošo politisko naratīvu. Krievijas traģisko notikumu fonā aicinu visus, tajā skaitā atsevišķus medijus un amatpersonas uz visiem laikiem atteikties no šīs bīstamās, Latvijas sabiedrību šķeļošās runas!

Komentāri