Kāpēc Latvijā neatbalsta Pussy Riot?

Festivālu un koncertu mīlētājiem Latvijā šajā vasarā ir kur izvērsties. Cēsu mākslas festivāls, Rundāles senās mūzikas festivāls, Siguldas opermūzikas svētki,  festivāls LABADABA, Positivus, Prāta Vētras koncerttūres. Tas, ko no šīs pārbagātības ir gadījies redzēt, ir iespaidīgi – žanru, piedāvājuma un kvalitātes bagātība izcila. Es saprotu, ka paust atbalstu Krievijā pašlaik tiesājamajām rokgrupas “Pussy Riot” dalībniecēm Rundāles senās mūzikas festivāla nebūtu piemēroti, bet kāpēc tas nav noticis nevienā citā, augstāk pieminētā, tam daudz piemērotākā formātā?***

Domāju, ka tam ir vairāki skaidrojumi. Pirmkārt, Latvijas mākslinieki ir strikti apolitiski. Daudziem vēl atmiņā padomju laiki, kad māksla bija darbaļaužu propagandas ierocis, tāpēc viss, kas saistīs ar politisku aktivitāti ir īstas mākslas pretpols – apolitiskums ir patiesas mākslas priekšnoteikums. Lai gan izaugusi jauna mākslinieku paaudze, apolitiskumu tā, manuprāt, “iezīdusi ar mātes pienu”. Analoģija, ka Putina Krievijā, politiski aktīvi mākslinieki piedzīvo tādu pašu likteni kā, piemēram, lieliskais latviešu režisors Rolands Kalniņš 60-os gados Latvijā, laikam īsti nedarbojas, jo Putina Krievija šodien netiek uztverta kā padomju savienība – ikvienam taču ir iespējas aizbraukt un realizēt sevi citur.

Otrkārt, droši vien daudzi jauno sieviešu rokgrupas “Pussy riot” izlēcienu, uzvedot panku lūgšanu Kristus glābēja katedrālē Maskavā, lūdzot atbrīvot Krieviju no Putina, uzskata, jā, tieši tā, par bezkaunīgu izlēcienu, kam nav nekāda sakara ar mākslu. Tomēr šādi “mākslinieciski” izlēcieni, iespējams, ir vismaz tikpat inovatīvi un noteikti krietni lielāku uzdrīkstēšanos prasoši nekā tradicionālākas mākslas formas. Atcerēsimies kaut vai radikālās krievu ielu mākslinieku grupas Voina aktivitātes Pēterburgā, uz paceļamā tilta pie Federālās Drošības Dienesta (FSB) ēkas uzzīmējot milzīgu dzimumlocekļa attēlu. Pašlaik arī Voina aktīvisti ir apcietinājumā. “Pussy Riot” var uzskatīt par izaicinošu un bezgaumīgu, tomēr šī grupa ļoti precīzi parāda un izsmej Krievijas sabiedrības absurdumu. Piemēram, 2010. gadā par spiegošanu no ASV izraidītā  naivi neprofesionālā Anna Čapmana (Anna  Kruščenko) šodien Krievijā ir glamūra, Kremļa patronāžas un mediju zvaigzne. Pussy Riot” absurdo tieksmi uz glamūru ir lieliski izsmējis šajā video.

Treškārt, lai gan Latvija iepriekšējā gadsimtā ir bijusi vieta, kur izspēlētas lielās Eiropas ģeopolitiskās spēles, mēs joprojām jūtamies mazi un ceram, ka neviens mūs nepamanīs un liks mierā. Tā 1939. - 1940. gadā, kamēr mūsu ziemeļu kaimiņi somi sīvi cīnījās par savu neatkarību ar nenormālu padomju armijas pārspēku, mēs ievilkām galvas plecos cerot, ka mūs neviens nepamanīs. Pamanīja protams, un pamana vēl tagad. Piemēram, gruzīni, kuru teritoriālo integritāti 2008. gadā sakropļoja Krievijas provokācijas, uz Latviju skatās kā uz sapņu zemi****, tāpat moldāvieši, kas pēc ilgām konstitucionālām krīzēm ir tikuši pie funkcionējošas valdības, Latviju uzlūko kā paraugu. Protams, pēc Madonnas uznāciena koncertā Maskavā, iestājoties par “Pussy Riot” brīvību, ikviena centieni var šķist oda kodiena lielumā, tomēr kā ir teicis Rainis “mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba”.    

Neapšaubāmi, Latvijā šādos politiski-sociāli nozīmīgos jautājumos ir trūcis arī politiskās līderības. Var apskaust igauņus par to, ka prezidents Ilvess jau šī gada pavasarī, izpelnoties reliģisko draudžu kritiku, atklājot Tallinas mūzikas nedēļu, izteica atbalstu “Pussy riot”. Nezinu, vai prezidents Bērziņš ir ko dzirdējis par šo Krievijas panku grupu.

Visbeidzot, pirms kādu kritizēt, esmu apņēmusies vienmēr izanalizēt, ko pati esmu darījusi lietas labā. Uzstājoties Eiropas Padomes (vecākā, 1949. gadā dibinātā cilvēktiesību organizācija, kura apvieno 47 valstis) plenārsēdē esmu izteikusi atbalstu “Pussy Riot” dalībniecēm. Festivāla LABADABA rīkotājiem nosūtīju šādu e-pastu: “Labvakar, Domājot par piedalīšanos LABADABA rīt, klasos ziņas, par sieviešu panku grupas tiesu Maskavā http://www.ir.lv/2012/7/30/maskava-sakas-skandalozas-grupas-pussy-riot-prava. Kā būtu, ja LABADABA šajā nedēļas nogalē paustu atbalstu šīm izaicinošajām, drosmīgajām sievietēm? Laikā, kad mēs bijām padomju savienības dzelzs priekškškarā, katrs atbalsts "no rietumiem" mums bija svarīgs, domāju, ka arī Krievijas demokrātijas aktīvisti novērtētu atbalstu no Latvijas. Nav negods būt izaicinošam, negods ir apspiest citus savu varas diktētu mērķu vārdā”. Pagaidām atbildi vēl neesmu saņēmusi. 

*** uzreiz atvainojos visiem tiem māksliniekiem, kas, iespējams, individuāli ir atbalstījuši Pussy Riot, bet par kuru izpausmēm man, informācijas trūkuma dēļ, nav zināms.
**** izcils piemērs mākslinieku politiskai aktivitātei ir izstāde "Rudens 080808, es esmu gruzīns!"

Komentāri

  1. gaidu Vienotības biedreņu skrējienu ar kailām krūtīm Pussy Riot atbalstam!

    AtbildētDzēst
  2. Ja Jūs būtu uzrakstījis savu vārdu, būtu vērts Jūsu ieteikumu apsvērt

    AtbildētDzēst
  3. ...ceturtkārt, Latvijā ir gadu gaitā no varas puses mērķtiecīgi degradēta ticība jebkurām līdzdalības metodēm, tai skaitā 2012. gadā referendumiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Bet Pussy Riot jau ir tieši par to - pret inertu, nekompetemetu, izolētu vai vienaldzīgu varu ir jācīnās.

      Dzēst
    2. Bet Latvijā vara šai ziņā ir izmainījusi pat vienmēr tik tautkareivīgo Lolitu - ko tad mēs lai sakām.

      Dzēst
    3. Pierādīji, ironizēt protam abi. Bet faktu tas diemžēl nemaina - Tava attieksme pret tautas līdzdalību laika gaitā ir diezgan radikāli mainījusies. Protams, tas ir noticis reizē ar visu Vienotību, kas vēl nesen par to tik ļoti jūsmoja, tomēr ir cilvēki, no kuriem to var gaidīt, un ir (bija) tādi, no kuriem negaida vis.

      Ir jau dzirdēti dažādi argumenti, pat tāds, ka Latvija esot teju Eiropas izņēmums referendumu ziņā un citās valstīs ar tik un tā veiksmīgu demokrātiju tādu līdzdalības formu nemaz nav. Šajās veiksmīgajās demokrātijās ir toties daudzi citi mehānismi, kas šo demokrātiju nodrošina - piemēram, Latvija ir arī viens no nedaudzajiem izņēmumiem attiecībā uz nodokļu sistēmu, taču tur cienījamie deputāti demokrātisko valstu piemēru kaut kā tomēr pārņemt nesteidzas…

      Dzēst
    4. Bet Pussy Riot jau ir tieši par to - pret inertu, nekompetemetu, izolētu vai vienaldzīgu varu ir jācīnās.
      ------------------------
      Pret Vienotības varzu nevar cīnīties skraidot pilkam.

      Dzēst
  4. visu vakaru seedeesi, dzeesiisi? un riit, pariit, naakamgad? :) muljkjiite

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Iemācieties izteikties bez rupjībām - nedzēsīšu! Rakstīt anonīmi ir tas pats kas atstāt savu skrāpējumu uz WC sienas, uz priekšu, saņieties taču drosmi!

      Dzēst
    2. juusu darbiibaas truukst logjikas - vispirms atbildat un tad pati visu nonesat?
      skaidrs, ka jums ir sveshas jebkaadas moraales normas, bet latvieshu valodu arii dereetu uzlabot. chmoki, chmoki, pusii-lolita ;)

      Dzēst
    3. savukārt Jūsu darbībās trūkst drosmes:)

      Dzēst
    4. Komentāru dzēšana ir slimība, kas vienkārši jāpārslimo, jāpaiet laikam, kārtīgi jāapostās e-vidē utt. Man arī kādreiz ar to bija pagrūti aprast. Bet LČ ir cerīgs gadījums, īpaši, salīdzinot ar partijas kolēģi Lindu Mūrnieci, piemēram ;)

      Dzēst
    5. Izdzēsu, jo autors lietoja rupjus vārdus. Lai izteiktu savu viedokli - asu un provokatīvu vai pat izaicinošu rupju bez rupjiem vārdiem ir "vienkārši jāpārslimo, jāpaiet laikam, kārtīgi jāapostās e-vidē utt.":))

      Dzēst
    6. autors lietoja pussy riot tulkojumu. nu ko lai dara, ja lolitas elki ir izveeleejushies taadu nosaukumu?
      vai vaards "kontrabandiste" ir rupjsh? nu ko lai dara, no dziesmas vaardus neizmetiisi ;)

      Dzēst
    7. lūdzu tagad neglorificējiet "autoru"

      Dzēst
    8. nu ko lai dara, ja autora oponents vienlaiciigi tviterii gaardz par krievu cenzoriem, bet pats cenzee sev NETIIKAMUS viedokljus savaa blogaa.
      protams, visas tiesiibas taa dariit, jo tas ir LCh blogs un savaas maajaas var dariit, kaa veelas. tikai bazniica arii ir kaadam maajas, kuraas jaaieveero kaut kaadas uzvediibas normas.

      Dzēst
  5. Bet ja nopietni - atbalsti, neatbalsti - jēgas nekādas. Kaut kādas trešās valsts pilsoņi - mūziķi izsaka atbalstu panku grupai… Kuru tas interesē? Pat eiroparlamenta deputātu teiktais no tribīnes - neviens tajā neieklausās. Plosamies par niekiem, a dzīve rit. Labāk pozitīvas emocijas ar bērniem, mazbērniem. Būs karš - ņemsim ieročus rokās. Pagaidām plosīsimies ar rupjiem vārdiem, komentāru dzēšanu un aktivitātēm, kas dara sirdsapziņu vieglāku. Un izbaudīsim vasaru.
    P.S. Gribētos zināt, kas notiktu, ja kādā baznīcā pankgrupa aizlūgtu par vienotības līderu bojāeju?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tāpēc jau arī neaizlūdz, ka zina, ka nekas nenotiktu, vienkārši nenotiktu nekas. Lūk, atbilde - Tā 1939. - 1940. gadā, kad mūsu ziemeļu kaimiņi somi sīvi cīnījās par savu neatkarību ar nenormālu padomju armijas pārspēku, mēs ievilkām galvas plecos cerot, ka mūs neviens nepamanīs. Skumji, bet faksts&nekas nav mainījies.

      Dzēst
    2. Nu nevajag. Daudzi cīnījās krievu pusē, daudzi vācu. Latviešu puses vienkārši nebija. Akmens valdības lauciņā. Būtu aicināti cīņai - būtu gājuši, ja kāds aizskars manu sievu, māti, tēvu, bērnus vai mazbērnus - šaušu bez brīdinājuma, ja gāzīs pastāvošo iekārtu - pienesīšu akmeņus un iedošu šķiltavas. Pretojos nevardarbīgi. Un nevajag ļečīt, ka mani nodokļi aiziet jaunajām māmiņām, veselības aprūpei un pensionāriem. Ja valdība un iestādes nebesītos ar prezidentu dzīvokļiem, autotransportu un ballītēm - varbūt arī ticētu, ka daļa nodokļu nonāk pie tautas, šobrīd pietiek salīdzināt ceļus Igaunijā vai Lietuvā ar mūsējiem, lai saprastu, ka šo sistēmu nav vērts atbalstīt.

      Dzēst
    3. 1939. - 1940. gadā nekur vēl necīnījās - vienkārši gaidīja un cerēja, ka 2. pasaules karš paies Latvijai garām, mūs neskāris. Diemžēl tas bija naivi, tāpat kā naivi ir domāt, ka tas, kas notiek pašlaik Krievijā, mūs neskar. Bet nepārpotiet, necenšos nevienu pamācīt un politiskās līderības trūkumu atzīstu.

      Ar cieņu,

      Dzēst
    4. P.S. Arī tagadiņās - latvieši pret krieviski runājošiem - vieni aizkrāso plāksnītēm krievu vārdus, otri pieprasa līdztiesību savai valodai. Nēesmu ne vienu, ne otru pusē. Raivis Dzintars patīk nevis ar savu nacionālpolitiku, bet spēcīgo līdera harizmu. Tāpat, kā Ušakovs. Vienotībai tādu nav. Ir tikai rausēji. Tā vietā, lai apvienotu Latvijā dzīvojošos, radītu likumības un aizsargātības sajūtu, viss pakļauts merkantīliem, egoistiskiem mērķīšiem. Katrs, kurš pabijis saeimā uzskata sevi par politiķi un nesaprot, kā citi tiks galā ar šo milzu slogu? Kādam sāpe, ka atstumts no siles. Savādāk saeimu nosaukt nevar. Tāpat, kā tieslietu struktūras. Vissūdainākais policists ar radardetektoru saprot sevi kā pasaules naba. Tāpat izmeklētāji un tiesneši, ārsti, pedagogi. Poliči ar pistaļām un apsargi ar rokudzelžiem. Ja sakārtotu tieslietas un valsts būtu tiesiska - daudz mainītos. Tas ir pirmais, kas jāsakārto.Ja spēles noteikumi vienādi - tad var arī spēlēt. Kamēr vieni var izvēlēties mainīt spēles noteikumus, vai tiesneši ir viņu pusē - nekāda spēle nesanāks.

      Dzēst
    5. mani interesē, vai nebūšanas tikai es redzu un visu labo nepamanu? Par ģimeni skaidrs - tur es esmu atbildīgs, ja ēst nav ko, ja nevar nomaksāt parādus vai jāaizņemās nauda. Ja bērns savainojis kāju - viens saka, ka jāiet nekavējoties uz maksas operāciju, savādāk būs kroplis uz mūžu un cits saka - ja nebūs sportists,tad to nekad nemanīs un nav ko kāju lauzt otreiz,jo jau sākusi saaugt. Gribu ticēt vienam i otram. Grūtākais ir izvēlēties, kam ticēt. Politiskā bezatbildība. Neviens jau neuzņemās atbildību par saviem lēmumiem. Imunitāte. Ja vienas partijas līderus pakārtu Doma laukumā, varbūt nākamie aizdomātos pirms balsot? Neaicinu uz vardarbību, aicinu izteikt savu nostāju, nevis būt atkarīgam no partijas disciplīnas, kura bieži ir lobiju vadīta.

      Dzēst
  6. Es pats piedalījos Laba Daba festivālā. Atklāti sakot es neiedomājos uz skatuves paust savu politisko veidokli. Varbūt man to vajadzēa darīt, bet politika īsti nav saistīta ar mūsu tekstiem. (Es pieņemu, ka daudzām grupām Latvijā tā ir). Taču grupa Pupociklu Vasara gan izteica savu atbalstu Pussy Riot meitenēm Laba Daba festivālā un pagājušās nedēļas Depo koncrtā. Malači!
    Neesmu anonīms, man nav Google konta un citu lietu, bet mani sauc Kristaps Krēsliņš.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. To mēs jau Lolitai tviterī sastāstījām, tāpēc parādījās raksta papildrindkopa ar *** priekšgalā :) Bet kopumā autore diemžēl pagaidām atsakās saprast, ka arī pati šobrīd piedalās līdzdalības metožu degradēšanā tautas acīs, mazinot vienkāršajā cilvēkā ticību tam, ka viņa mazais viedoklītis kādam interesē un var kaut ko vispār panākt pret arvien apmēros pieaugošo Lielo Brāli. Protams, ar šo es pārspīlēju, bet tas ir tikai pagaidām - jo vēl pirms kādiem pāris gadiem man pat šībrīža situācija likās neiedomājama.

      Dzēst
    2. Sveiks, Kristap,

      Tas nekādā ziņā nevienam nemēģināju "uzbraukt", tikai saprast, kāpēc tas tā ir, iemesli ir pamatīgi un dažus no tiem apskatu blogā. Ironija tikai ir tā, ka pat ja mēs mēģinām neredzēt to, kas notiek apkārt, apkārtne mūs redz:)), kā šajā stāstā "1939. - 1940. gadā, kamēr mūsu ziemeļu kaimiņi somi sīvi cīnījās par savu neatkarību ar nenormālu padomju armijas pārspēku, mēs ievilkām galvas plecos cerot, ka mūs neviens nepamanīs. Pamanīja protams, un pamana vēl tagad."

      Lai veicas!
      Lolita

      Dzēst
  7. Nenormāli aktuāls un aizraujošs teksts. Ir gan politiķiem laika iedziļināties un analizēt šo pasākumu!
    Pareizi! Ar ekonomiku mums ir OK! Cilvēki stāv rindās, lai atgrieztos mājās! Dzemdību nami nevar visas dzemdētājas izvietot palātās! Politiķiem nekas cits neatliek, kā niekoties ar otršķirīgām ziņām...
    Es gan ieteiktu palasīt kautko no šāda veida literatūras: http://www.utopie.it/pubblicazioni/gesell.htm
    Domājot par to, vai šī nelielā pieredze nevarētu palīdzēt attīstīt Latgales reģionu!

    AtbildētDzēst
  8. http://www.youtube.com/watch?v=R2omnU9AjfM

    AtbildētDzēst
  9. Politisko viedokli vajag paust tikai tad ja kāds tev to lūdz paust

    AtbildētDzēst
  10. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  11. Pāris dienas visi pavārijušies, appurinājušies,izrunājušies, kāds pat bija aizgājis ar zeķi galva pie Krievijas Federācijas vēstniecības izbļaut savu sāpi par to kādas netaisnības notiek kaimiņvalstī. Un kāds ir sausais atlikums no tā visa? Ko esam ieguvuši un ko sapratuši.


    Es personīgi šādu mākslas formu neatbalstu un pamekleju informāciju interneta ko vel šis "Varonīgas būtnes" ir sadarījušas. Paliek nedaudz šķērmi,ja tavas protesta formas pret pastāvošo iekratu ir maigi izsakoties amorālas.Tad negaidi, ka vis pasaule sadosies rokās, lai atbrīvotu šis "mocekles"

    AtbildētDzēst
  12. Man šķita simpātiska L.Čigānes attiekse pret šo, ne vienkāršo jautājumu,un tas,kā viņa savu attieksmi ir publiskojusi-skaidri, bez politiskas ieinteresētības pieskaņas, nevienu neaizvainojot.Personīgi es nesaprotu, ar ko šis notikums ir izpelnījies tik SKAĻU rezonansi Latvijā. Tāpat nesaprotu, kāpēc tieši uz šī notikuma bāzes medijos, īpaši sociālajos tīklos, ir aktivizēta tik skaļa, piedodiet, bļaustīšanās. Katram ir tiesības uz savu viedokli. Tādas tiesības ir arī tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevēlas izteikties jeb paust attieksmi. Ja kāds atturas no konkrētā viedokļa, tas nenozīmē, ka viņš ir apolitisks un nostādnēs par kaut ko''Pret''.Tas tikai nozīmē,ka viņam ir tādas pat tiesības kā vajadzētu būt Pussy Riot vai jebkuram sevi un citus cienošam cilvēkam. gunarsvalulis1

    AtbildētDzēst
  13. Pret režīmu/huntu/partiju augoni Latvijas miesā! http://www.youtube.com/watch?v=SVc95cTPxuI

    AtbildētDzēst
  14. Nupat izlasiju interviju ar E.Jēkabsonu,kurš nav labvēlīgi noskaņo-
    ts pret Putinu,izteicās šādi:``...cepuri nost krievu priekšā par
    stingrību pret``Pussi Riot````.
    Es,sava ,un savu paziņu vardā saku to pašu,malači!
    Man kauns,ka pašlaik Eiroparlaments izvirzījušas šīs padauzas
    Saharova balvai.Kauns šai institucijai,ja var tik zemu krist.
    Bet, nav jau brīnums;medijos pavīd ziņa,ka daudzi deputāti ir
    ar netradiocinālu seksuālu orientāciju! E.Dzintars.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru