Brīvības un totalitārisms vai ko vērts darīt ikvienam deputātam


Mana radiniece Maija Stumbris šorīt uz
Tērbatas - Lāčplēša ielu stūra
Lūzums manā izpratnē par priekšvēlēšanu kampaņām notika Vācijā, kad Eiropas Drošības un Sadarbības organizācijas (EDSO) vēlēšanu novērošanas misijas ietvaros biju vienā no lielākajām Vācijas pavalstīm Bavārijā, kur mums bija jātiekas ar Brīvo Demokrātu (Freie Demokratische Partei) Bavārijas nodaļas vadītāju. Sākusi no salīdzinoši maza atbalsta punkta, 2009. gadā Brīvo Demokrātu partija ieguva 3. labāko rezultātu Bundestāga vēlēšanās un iekļāvās ietekmīgās kancleres Angelas Merkeles valdībā. Kad atnācām uz Brīvo Demokrātu biroju, mums piedāvāja kafiju un atvainojās, ka vadītājs nedaudz kavējoties. Droši vien kāda svarīga tikšanās vai uzstāšanās debatēs, nodomāju, un sāku gaidīt uzvalkā ģērbtu, elegantu politiķi. Tā vietā telpā ienāca džinsos, T-kreklā un sporta apavos ģērbts vīrietis. Viņš atvainojās, ka esot aizkavējies, jo tikko pavadījis daudzas stundas uz ielas, dalot partijas skrejlapas, un izvērsusies garāka saruna ar kādu garāmgājēju.

Ikvienam politiķim, ilgi vai neilgi politikā bijušam, augstu vai zemu sarakstā esošam, ir vērts pastāvēt uz ielas, skaidri identificētam ar partijas simboliku, dalot savas partijas skrejlapas. Pēc šīs kampaņas pieredzes esmu pārliecinājusies, ka tikai tā var izēst pudu sāls, patiesi iepazīstot mūsu sabiedrību. 

Vispirms, nav taisnība, ka viedoklis ielās ataino daudzu interneta anonīmo komentētāju noskaņu, ka viss ir slikti un politiķi ir draņķi. Ir ļoti daudz patīkamu, atsaucīgu cilvēku, kas pat kritiku izsaka konstruktīvi un pieklājīgi, garām steidzas ar gaišu skatu un smaidu.

Tomēr, lai gan 20 gadu pēc padomju savienības, Latvijas cilvēkos mājo totalitārismam raksturīgās bailes. Kad ar slotām rokās ar vairākiem Vienotības aktīvistiem grozījāmies gar Rīgas domi zibakcijā "Izplati savu avīzi pats”, kāds kungs mums skaidri un gaiši teica – man jūsu vietā būtu bail. Ja toreiz par to pasmaidīju, tad tagad esmu pārliecinājusies, ka pamatbrīvību robežas Latvijā patiešām ir tikai teorētiskas un ka to skaidrošana visbiežāk sastaptajiem varas pārstāvjiem – policistiem - var būļoti nepatīkama un pazemojoša.

Pārrunas ar pašvaldības policiju Vienotības aktīvistiem ir notikušas vairākas reizes, gan Rīgas svētku laikā, gan zibakcijas laikā pie Rīgas domes. Parasti vienojamies, ka brošūru dalīšana nav ne pikets, ne demonstrācija, ka izplatīt avīzes un brošūras ir atļauts bez īpašas atļaujas. Tomēr šodienas satikšanās ar Rīgas pašvaldības policijas Centra rajona pārvaldes policistiem bija īpaši nepatīkama. Liela auguma policists, skaidri apzinādamies savu fizisko pārsvaru, man tuvu pienācis, agresīvā tonī paziņoja, ka skrejlapu dalīšana uz Lāčplēša un Tērbatas ielas stūra esot nelikumīga darbība nelikumīgā vietā. Manai Latvijā 1942. gadā dzimušajai un Viskonsīnā, ASV uzaugušajai radiniecei šāda uzvedība no varas pārstāvja puses izsauca sašutumu, īpaši tas, ka policists atļāvās mūs nofotografēt, nepaskaidrojis, ko esam pārkāpušas un ko ar fotogrāfiju darīs. Pēc tam, kad paskaidrojām, ka nedzīvojam totalitārismā un pases līdzi nenēsājam un personas kodus nosauksim tikai tad, kad mums tiks paskaidrots, par ko tiekam turētas aizdomās, mums tika draudēts ar aizturēšanu uz 3 stundām. Kad bijām gatavas doties uz iecirkni, agresīvā policista mazāk agresīvie kolēģi iejaucās un teica, ka pārkāpts neesot nekas, tikai priekšnieks liekot, “jūs jau zināt, kā tas ir”, teica viens no viņiem.

Saeimas deputātam ir ļoti terapeitiski piedzīvot šādus varas pārstāvju uzbraucienus, un ikvienam cilvēkam, kas to spēj, ir pienākums Latvijas valstī pilsoņu pamatbrīvības pārbaudīt ik dienas. Diemžēl ne visi tās uzskata par pašsaprotamām.

Komentāri

  1. "Kad bijām gatavas doties uz iecirkni, agresīvā policista mazāk agresīvie kolēģi iejaucās un teica, ka pārkāpts neesot nekas, tikai priekšnieks liekot, “jūs jau zināt, kā tas ir”, teica viens no viņiem."

    Man vienkārši palika mute vaļā tikko. Kā tas ir iespējams Latvijā? Vai tā ir tā postsovjetisma sērga, ko SC ievazā RD? Vai tiešām tie daudzie latvieši kas balso par SC Rīgā ir sajūsmā par šo? Laikam jau ir jo klinģeris takš ir. Par pārējo ......

    Paldies Lolita ka jūs cīnaties par mūsu demokrātijas "demokratizāciju".

    AtbildētDzēst
  2. Tā ir pēdējā izmisīgā vēlme saglabāt sev varu.
    http://www.progresivie.lv/?p=793

    AtbildētDzēst
  3. Viss ir ļoti vienkārši.
    No kurienes šim "liela auguma policistam" zināt, ko Latvijas valstī drīkst un ko nedrīkst darīt uz ielām. Visas viņa zināšanas nāk no Krievijas TV, un tajā viņš katru vakaru redz, ka krievu policisti tādus lapiņu dalītājus grābj aiz matiem un velk pa asfaltu līdz resotiem vāģiem.
    Sakiet, Lolita, kā šis policists var zināt, ka tas ko rāda TV ir nepareizi un nelikumīgi? Pie mums taču viss tas pats kas Krievijā - valoda, kultūra, paradumi, svētki, pļaskas, vodka, vobla, un pēkšņi policists nedrīkst darīt to pašu ko tie tur, TV ekrānā!?

    AtbildētDzēst
  4. Nu lūk... redziet ar ko jums, augšējos plauktus kārtojošiem pilsoņiem, nākas saskarties tās retās reizes, kad nolaižaties realitātē :)

    Mazliet pacītības, pēc sestdienas atkal vismaz 2 gadus uz ielas ar bukletu jāiet nebūs.. ;)

    AtbildētDzēst
  5. "īpaši tas, ka policists atļāvās mūs nofotografēt, nepaskaidrojis, ko esam pārkāpušas un ko ar fotogrāfiju darīs."

    Te nu gan Jūs pati neapzināties pamatbrīvības - ikviens publiskā vietā var fotografēt ikvienu, un viņam nav nekas jāpaskaidro, ko ar fotogrāfiju darīs. Protams, var būt jautājums par to, cik tas ir pieklājīgi vai ētiski, bet tad ir jautājums, cik pieklājīgi vai ētiski ir arī aģitēt uz ielām.

    Par visu pārējo piekrītu. "Mazie" cilvēki no šādiem varas pārstāvju uzbraucieniem droši vien cieš ik dienas, svētīgi, ka politiķi arī ar to saskaras - rosinās domāt jums, kā uzlabot policijas darbu, kā tur būtu jāorganizē kadru atlasi utt.

    AtbildētDzēst
  6. Jūs skatījāties filmu "Pie bagātās kundzes"?
    Atceraties, kā Pāvuls līmēja valdošajiem nepatīkamus plākātus?
    Nu lūk! Jums arī vajadzēja darīt tāpat. Negērbt vis zaļo Vienotības kreklu, bet sarkano SC. Un esmu pārliecināts, policisti labvēļīgi noskatītos, kā jūs mierīgi dalat skrejlapas.

    AtbildētDzēst
  7. Ikar, vai atceries, kāds tracis bija, kad viens fotogrāfs caur žoga šķirbu nobildēja Krongolna būvlaukumu Dzirnavu ielā? Apsardze fotogrāfam gandrīz sadauzīja kameru un purnu. Tikai nez kur toreiz biji tu, ar tavu lozungu - "ikviens publiskā vietā var fotografēt ikvienu".

    AtbildētDzēst
  8. Kur es biju? Aktīvi aicināju cilvēkus doties uz flesh mobu, ko šis pats fotogrāfs pēc tam organizēja (pašam gan nebija iespējas ierasties). Un kur biji tu?

    AtbildētDzēst
  9. P.s. un tas, ka ikviens publiskā vietā var fotografēt, ko vēlas, nav nekāds lozungs, bet gan elementāras pamattiesības, iepazīsties ar likumiem, pirms runā.

    AtbildētDzēst
  10. Labdien, Ikar,

    šajā gadījumā mūs fotogrāfēja policists, varas pārstāvis asa strīda laikā, kura laikā netika paskaidrots, ko esam pārkāpušas.

    Ar cieņu,
    Lolita Čigāne

    AtbildētDzēst
  11. Paldies par atbildi!
    Juridiski jau gan nav starpības - vai tad policists nedrīkst bildēt? :) Zinu, ka ir valstis, kur mēdz būt otrādi - ka nedrikst bildēt tieši policistus, šķiet, Francijā tā ir.

    AtbildētDzēst
  12. MK noteikumi

    2. Lēmumu par publiskas vietas novērošanu un tehniskajiem līdzekļiem, ko izmanto publiskas vietas novērošanai, pieņem Valsts policijas, Drošības policijas vai pašvaldības policijas (turpmāk – policijas iestāde) priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona, izvērtējot iespējamo sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu.

    3. Policijas iestādes priekšnieks vai viņa pilnvarota amatpersona norīko darbinieku, kurš veic publiskas vietas novērošanu.

    4. Par publiskas vietas novērošanu brīdina ar informatīvu simbolu (1.pielikums).

    AtbildētDzēst
  13. Lolita, man ir prieks, ka turpini iepazīt Latviju un atklāt, ko jaunu. Vienkāršam cilvēkam tā ir ikdiena un bieži nākas sastapties ar līdzīgiem cilvēka tiesību pārkāpumiem. Tikai viņš nezina savas tiesības un neprotestēt, bet klusi sirdī nolādē šo valsti.

    Konfrontēt ar policistu nav jēgas, ja Jums nav pierādījumu par šo konfrontāciju. Ja policists Jums sāk uzvesties nelikumīgi, nepieciešams veikt audio, video vai foto ierakstus, lai fiksētu pārkāpumu. Parasti viņi uzreiz atkāpjas. Strīdēties ar policistu nav jēgas, tikai bojāt savus nervus. Pieprasiet sastādīt pārkāpuma protokolu uzreiz un tikai uz protokola pamata Jūs varat izteikt savu viedokli.

    Un jā. Jebkurš var fotografēt jebko, jebkur. Izņemot privātos uzņēmumus, kuri noteikuši ierobežojumus.
    Persona, var lūgt, lai viņas fotogrāfijas netiek publicētas. Tieši šāds lūgums ir jāpilda bez ierunas.

    To Abdula...
    Policisti taču pateica, ka priekšnieks nosūtīja. Otrs, pārkāpumu fiksēšana nav sabiedriskās vietas novērošana.

    Bet kopumā, man pašam šī situāciju nepatīk, bet 20 gadu laikā esmu apradis ar to. Es tikai priecāšos, ja Lolita varētu šo jautājumu pacilāt Saeimā vai citos varas koridoros.

    AtbildētDzēst
  14. Par kādu pārkāpumu jūs, rusantro runājat?
    Vai par lapiņu dalīšanu?..
    Varbūt par atrašanos uz ielas stūra Vienotības krekliņā?..
    Jeb vienkārši par atrašanos uz ielas???

    Manuprāt tāpat kā policistam, arī jums galvā ir kautkāds mišungs no televīzijā par Krieviju redzētā un Ziemeļkorejas vai Kubas likumiem.
    Nav pārkāpuma, nav fiksēšanas, ir tikai publiskas vietas novērošana izmantojot tehniskos līdzekļus un pārkāpjot likumdošanu!

    AtbildētDzēst
  15. Nu lūk!
    Tagad palasām to visu, kas te aprakstīts
    Lolita.... nesapratu, kur šeit ir policijas pārkāpums.... Tas ka viņš ir liels, vai tas ka viņš skaļāk parunāja ar aģitatori? Cik noprotu, par fotografēšanu viņam diemžēl nekas nedraud.
    Varbūt tā lielā brēka ir jāmeklē pašos?
    Kāds vispār aizdomājās par to, kādā tonī Lolita ar viņu runāja, varbūt viņa uz viņu sabļāva.
    Paskatāmies, kādus cilvēkus viņa ir ievilkusi savās politiskajās afērās - nepietiek, ka tā kundzīte (bildē) ir no Amerikas (viņai šitais viss ir jāredz),bet kā nav kauna visā šajā pasākumā ievilkt ārzemniekus un vēl tādā vecumā. Vēl tik kādu skandālu vajag ar ameriku(redz amerikas pilsonis atdeva galus Latvijā aģitācijas laikā). Tā kā, mazliet ar galviņu padomāt vajag.

    AtbildētDzēst
  16. Cien, anonīms,

    Kundze ir mana radiniece un viņa ir dzimusi Latvijā, kur pat vēl 1942. gadā, kad viņa piedzima, valdīja starpkaru izpratne par individuālajām brīvībām. Piedalījās viņa labprātīgi, vēlēdamās palīdzēt. Patiešām nav nepieciešams patronāžu par kādu šeit uzņemties.

    Ar cieņu,
    Lolita

    AtbildētDzēst
  17. Lolita:

    Bet Tev arī Saeimas pārstāvja imunitāte, kura pašvald. policistam uzliek pienākumus izprast ko viņš dara, ne tā?

    Veiko

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru