Saeimas vairākums kā bremze

Domāju, ka valsts prezidenta Valda Zatlera sestdienas lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu un ārkārtas vēlēšanu sarīkošanu var analizēt trīs līmeņos. Pirmais ir taktiskais, prezidentam nebija ko zaudēt, jo pagājušās ceturtdienas balsojums pret kratīšanu deputāta A. Šlesera dzīves vietās apliecināja, ka balsojumi par būtiskiem jautājumiem Saeimā nenotiek pēc to būtības un lai gan iespējams nekādi konkrēti iebildumi pret Zatleru nav, viņš nav savējais. Otrais ir principiālais. Saeima stājās ceļā patiesības noskaidrošanai, traucējot tiesībsargājošo institūciju darbu. Argumenti no to puses, kas balsoja pret kratīšanu bija smieklīgi – nekāda kratīšana vispār neesot iespējama, jo visi iespējamie pierādījumi jau esot nobēdzināti. Trešais un, manuprāt, svarīgākais ir tas, ka, skatoties pēc būtības un plašākā kontekstā, šīs Saeimas vairākums savas darbības pusgadā apliecināja sevi kā šauri redzošu, vecmodīgu attīstības un labklājības bremzi, kuras purvā nogrimst labas un valstij vajadzīgas iniciatīvas. Piemēru tam ir bezgala.

2010. gada decembrī Saeimas vairākums (ZZS, PLL un SC)  nobalsoja  par Jura Jansona iecelšanu tiesībsarga amatā, neskatoties un to, ka Jansonam nebija zināšanu par tiesībsarga galveno darbības jomu – cilvēktiesībām. Tas bija acīmredzami un J. Jansons pats to nenoliedza. Šādā veidā Saeima atteicās no iespējas izmantot tiesībsargu kā morālu autoritāti, kas veido un veicina sabiedrības izpratni par tādiem būtiskiem jautājumiem kā iecietība, citādi domājošo pieņemšana, cilvēka cieņa. Visi šie jautājumi ir ļoti svarīgi t.s. sociālā kapitāla elementi, kas ļauj sabiedrības dažādiem pārstāvjiem savstarpēji uzticēties, sadarboties un vairot savu labklājību. (Par šo savulaik rakstīju šeit, līdzīga situācija bija ar Andreja Judina Austākās tiesas tiesneša kandidatūru).

2011. gada maijā Saeimā tika diskutēts fiskālās disciplīnas likuma projekts. Fiskālās disciplīnas likums sagatavots, ņemot vērā Zviedrijas, Dānijas un Somijas pieredzi, ka ilgspējīgu ekonomisku izaugsmi var panākt tikai tad, ja valsts tērē tik, cik nopelna un pie šī principa pieturas. Šis princips ir īpaši svarīgs mazām, atvērtām ekonomikām kā Latvija, jo rada priekšstatu par attiecīgo valsti kā uzticamu investīciju partneri. Pateicoties fiskālajai disciplīnai, Zviedrija šodien Eiropas Savienībā ir visstraujāk augošā ekonomika ar vislabākajiem inovāciju rādītājiem. Diskusija Saeimas komisijā liecināja par to, ka šādu principu, kura nostiprināšanai Satversmē vajadzētu vismaz 2/3 balsu, Saeimas deputātu vairākums diez vai atbalstīs, jo visiem tik vilinoši šķiet treknajos gados budžeta slūžas plaši pavērt, aizbildinoties, ka tas vajadzīgs attīstībai. Tādejādi deputāti nav gatavi mācīties ne no savām, ne citu kļūdām.

Garas debates Saeimā 2011. gada maijā izvērtās par sākumdeklarēšanas likumu, kas paredz, ka 2012. gada sākumā visi iedzīvotāji nodeklarē savu mantisko stāvokli. Šis ir būtisks likums, lai izbeigtu no puķēm nopelnītas, zeķē sakrātas vai no Baltkrievijas čemodānā pārvestas naudas skaidrojumu iespējamību. Tas arī palīdzētu saprast to, vai dažādu amatpersonu deklarētie lielie skaidras naudas uzkrājumi ir patiesi. Lai gan Saeima lēma par šī likuma pieņemšanu pirmajā lasījumā, Saeimas debates liecināja par to, ka šis likumprojekts patiesībā nogrims muļļāšanas un čammāšanās purvā, atsviežot Latviju atpakaļ ekonomiskajā attīstībā.

Līdzīgs liktenis piemeklēja grozījumus Krimināllikumā, kas noteiktu kriminālatbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu, grozījumiem Politisko partiju finansēšanas likumā, grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredzēja atklātus balsojumus par amatpersonām.

Ikviens likums, kas varētu apdraudēt partiju bosu intereses, Saeimā nogrimst. Reizēm tas ir konkrēts apdraudējums, reizēm vēlēšanās vienkārši bremzēt labas un vajadzīgas iniciatīvas.

Tādejādi oligarhu ietekmes ekonomiskās sekas izjūt ikviens, tieši, savā maciņā.










Komentāri

  1. Problēma ar šo situāciju no mūsu, Vienotības puses ir tāda, ka mēs pārāk daudz tomēr baidījāmies aizvainot ZZS. Es nesaku ka tas bija viegli, bet reāli ik pa laikam vajadzēja pateikt kādu asāku vārdu Valdim. Es saprotu, ka ekonomiskā krīze un tā... bet kā pati teici - šai krīzei pamatā ir tomēr tas beztiesiskums, ko šīs partijas piekopj.

    Nebūs viegli. Vēl vienas vēlēšanas, vēl viena cilvēku pārliecināšanas tūre. Bet kam tagad viegli.

    AtbildētDzēst
  2. Ofšoru likvidēšana - vai tas nebūtu vēl pirms sākumdeklarēšanās jāmaina? Ar šī viena likuma likvidēšanu vien būtu likvidētas iespējas dibināt fiktīvos uzņēmumus.
    Šo likumu nav nemaz tik daudz, kas dod iespējas dzīvot slēpto dzīvi. Arī citi likumi, kas uzrāda neatbilstību, kaut vai KNAB vadītājas vai Tiesībsarga iecelšanas kārtība, uzreiz jāmaina!

    AtbildētDzēst
  3. @Pēteris Krišjānis "Vēl vienas vēlēšanas, vēl viena cilvēku pārliecināšanas tūre."
    Šis citāts baigi atsedz jūsu domāšanas veidu. Pārliecināt cilvēkus jums vajadzēja šajos 7 mēnešos, ar savu uzvedību un darbiem, nevis tagad ar kaut kādu s**a priekšvēlēšanu kampaņu. Tas jums diemžēl neizdevās. Maigi sakot.

    AtbildētDzēst
  4. Ikars, ja jūs nebūtu tik sasodīti paštaisns, tad varbūt saprastu, ka ir runa par cilvēku pārliecināšanu par spīti tām dažām nopietnajām kļūdām tomēr uzticēties vēlreiz Vienotībai. Neviens nespiež balsot vēlreiz, un neviens neskalos smadzenes - tas ir citu partiju profils.

    Un es nepiekritīšu ka nekas nav labs izdarīts - ir sanācis daudz. Bet ir arī sliktas lietas. Visi esam cilvēki. Arī jūs.

    AtbildētDzēst
  5. Zini - kamēr valdība nepārskatīs savus izdevumus, pirkšu kontrobandas cigaretes, neprasīšu biļetes maršrutniekos un izvairīšos no nodokļiem, cik vien iespējams. Un visos tirgos paziņošu skaļi - labāk dodiet atlaidi, nevis čeku. Divdesmit gados ir sadirsts viss - ceļi, policija, medicīna, izglītība. Un man pie pakaļas, kura politiskā partija kurā laikā to ir kūrējusi. Ja VL nav spējusi septiņos mēnešos rast risinājumu, bet turpina brist pa veco taciņu, tad lai arī viņi iet d…t. Tas pats, kā Repšes laikos - vairākums atrod kādu sūdu, par ko kasīties, lai nevajadzētu strādāt. Ķēmi jūs esat un pelnīta ir jūsu atlaišana.

    AtbildētDzēst
  6. "Nebūs viegli. Vēl vienas vēlēšanas, vēl viena cilvēku pārliecināšanas tūre. Bet kam tagad viegli."
    Domāju, kā tā tagad domā lielākā daļa deputātu :D
    Pretīgi - domāt, ka grūtākais ir piedalīties vēlēšanās, nevis reāli strādāt. Vajadzētu tomēr būt otrādāk, ne???

    AtbildētDzēst
  7. "Ikars, ja jūs nebūtu tik sasodīti paštaisns, tad varbūt saprastu, ka ir runa par cilvēku pārliecināšanu par spīti tām dažām nopietnajām kļūdām tomēr uzticēties vēlreiz Vienotībai."

    Paldies, tad jau laikam neesmu. Jo šo domu ļoti labi uztvēru.

    Bet vispār jautri, ka nolaidāties līdz personisku apvainojumu līmenim. Arī tas šo to liecina.

    "Dažas nopietnas kļūdas"? Es teiktu - tik daudz nopietnu un arī mazāk nopietnu kļūdu, ka kopā tās veido jau gana blīvu straumi, lai rastos lielas šaubas, vai tās patiešām ir "kļūdas" vai drīzāk tas vidējais aritmētiskais sniegums, uz ko esat spējīgi. Nav man ne laika, ne vēlēšanās te tagad visu uzskaitīt.

    "neviens neskalos smadzenes - tas ir citu partiju profils." - vai tiešām. Atslēgvārdu zombēšana, videoreklāmu rullīši (ar vizuālām metaforām, audio efektiem, draudiem un solījumiem, utt), biedēšana ar citas partijas PM kandidātu, spēlējot uz primitīvām fobijām - tas viss jau nav smadzeņu skalošana, nē. Ar piebildi, ja to dara Vienotība. Ja citas partijas, tad jau gan.

    Patiesībā jums vajadzētu būt priecīgiem, ka jūs kritizē - tas nozīmē, ka vēl par jums domā, un zināmā, mazā procentdaļā varbūt arī vēl tic. Vismaz tā ir ar manu kritiku - es to nesaku tikai, lai izgāztu vilšanās rūgtumu (lai arī nenoliegšu, ka daļēji tas), bet gan galvenokārt, ka vēlos, lai jūs - tie sakarīgie cilvēki, kas ir Vienotībā, mostos. Šodien piketā dzirdēju sarunā teikto, kas atbilst manām domām: "un pat tie labie cilvēki, kas tur iekļūst - viņi sabojājas, sāk pūt". Es nezinu, kas par vīrusu ir tajā Saeimas ēkā. Kas padara cilvēkus gļēvus, nespējīgus kardināli iebilst partijas iekšējai mašinērijai, redzot, ka tā iet galīgi greizi.

    Laikam jau mans kritikas stils nav tas labākais - jārēķinās, ka asi "braucot" virsū, nevar likt otram aizdomāties, jo tas tikai provocē aizsargreakciju - katram savs ego pirmajā vietā. Bet labāk, ja jūs kritizē, nekā vairs nekritizē, domājot, ka vairs jau nav vērts. ZZS, PLL - šīs partijas jau sen vairs nav pat kritikas cienīgas. Tikpat labi varētu kritizēt sētas mietus. Es ļoti ceru, ka jūs vēl neesat pārvērtušies par šādiem "sētas mietiem". Ka tādi cilvēki kā Loskutovs, Buiķis, Kalniņš, arī Dombrovskis un šī bloga autore, varbūt arī Jūs (nezinu, jo nepazīstu Jūs) un vēl noteikti daudzi citi beidzot sasparosieties un pārņemsiet Vienotību savā "strāvā". Jums jākļūst daudz aktīvākiem un nav jābaidās būt "šķeltnieciskiem" - jo patiesībā šķeltnieki jau nav tie, kuri nelokāmi pastāv par ideāliem, bet gan tie, kuri tos nodod savtīguma, "kompromisu" vai kā cita vārdā. Jo vienoties taču vajag ap ideāliem, nevis ap ļaužu grupiņu pašu par sevi.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru