Nils aizspēlējies


Mums, Nila Ušakova vienaudžiem, droši vien atmiņā no bērnības saglabājusies poļu rakstnieka Januša Korčaka grāmata par karali-zēnu Matiušu Pirmo. Pēc
tam, kad Matiušs nejauši kļūst par karali, viņš paslepeni aizzogas karā, ko iesākuši kaimiņvalstu karaļi, un kļūst par kādas tālas valsts karaļa sirdsdraugu. Atgriezies mājās, viņš uzsāk plašas reformas – katram karaļvalsts bērnam ik dienas pienākas saldumi un vasaras bērni pavada par karaļvalsts naudu sarūpētos atpūtas namos. Problēmas karalim Matiušam sākas tad, kad bērni, pārauguši bērnu vecumu, joprojām vēlas katru dienu saņemt ierasto saldumu devu un baudīt visas bērniem piešķirtās privilēģijas. Spēle grāmatā beidzas nežēlīgi – Matiušs tiek izsūtīts uz vientuļu salu.

Likuma “Par pašvaldībām”, kam vajadzētu būt katras pašvaldības vadītāja rokasgrāmatai, 15. panta Pašvaldībām ir šādas autonomās funkcijas” 14. punkts nosaka: “nodrošināt savas administratīvās teritorijas būvniecības procesa tiesiskumu”.  Ielieciet interneta google meklētājā vārdus: “Ušakovs Ameriks Re&Re”, meklētājā nospiediet izvēli “attēli” un jums pretī velsies rinda fotogrāfiju ar smaidošu Nilu Ušakovu un Andri Ameriku baltajās celtniecības kompānijas “Re&Re” (un arī citu uzņēmumu) ķiverēs, atklājot, uzsākot un veicinot dažādus būvprojektus. Laikam savā izpratnē par pašvaldības vadītāja darbu kā spēli, Nils Ušakovs šādā veidā pārbauda šo projektu būvniecības procesa tiesiskumu.

Pēc Zolitūdes Maxima traģēdijas Nils Ušakovs steidzās skaidrot, ka Rīgas pilsētas  “būvvalde strādā līdzīgi kā Uzņēmumu reģistrs. Būvvalde pārbauda iesniegto dokumentu atbilstību normatīviem. Vai ir visi zīmogi, vai ir visi paraksti”. Savukārt pašas Rīgas pilsētas būvvaldes nolikums vēsta: “Rīgas pilsētas būvvalde (turpmāk – Būvvalde) ir Rīgas domes priekšsēdētāja pakļautībā esoša pašvaldības iestāde, kas Rīgas pilsētā pārzina un kontrolē būvniecību”. Tad jau pēc Ušakova teiktā sanāk, ka Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs pēc Zolitūdes Maxima traģēdijas ir ievērojami pārsniedzis savas pilnvaras. Kā zināms pēc Maxima objekta apskates Imantā, tā būvatļauja tika apturēta, skaidrojot, ka “veikala vitrīnu dalījums neatbilst projektam, tāpēc tā uzskatāma par patvaļīgu būvniecību [..]. Ēkas un tās labiekārtojuma novietojums dabā neatbilst projektā paredzētajam - tas būs jānovērš, veicot izmaiņas būvprojektā”. Šie secinājumi taču ir krietni plašāki nekā tikai papīru apskate, vai ne?

Diemžēl šāda Nila Ušakova izpratne par pašvaldības funkcijām un uzdevumiem uz ilgiem laikiem ir pārvilkusi svītru, tajā skaitā Nila Ušakova partijas biedru atbalstītajai valsts funkciju decentralizācijai, nododot vairāk varas pašvaldībām. Uz to jau gadiem aicina daudzu atbildīgu un efektīvi strādājošu pašvaldību vadītāji. Ja jau lielākā Latvijas pašvaldība Rīga acīm redzami netiek galā pat ar tai likumā noteiktajām funkcijām, par kādām papildus funkcijām vēl varētu būt runa?

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova spēļmantiņu klāstā jau ir t.s. puteņa biļetes, sabiedriskā transporta braukšanas atlaides Rīgā cilvēkiem vecumā līdz 75 gadiem, vides reklāmas aizliegums apkaimēs, kur pamatā dzīvo citu politisko spēju atbalstītāji. Cik ilgi vēl Nils turpinās spēlēties?   

Komentāri

  1. Šķiet, ka nelaimīgs brīdinājums politiķiem par viņu>savu rīcību>vai bezdarbību>bezatbildību... Bet sabiedrības iecietība attieksmē var mainīties nākamajai paaudzei,(jo nenotiek paaudžu normāla pēctecība),mēs esam aizmirsuši, katrs par savu darbību-rīcību un atbildību, kāpēc sabiedrībai par to visu jāmaksā, kad sāks maksāt tie, kas saņem neadekvātus atalgojumus???????????

    p.s. Kam būtu jāpārbauda, kādas skrūvītes ir ieskrūvētas politiskajai bezatbildībai visos līmeņos, bet cik ilgi tas turpināsies, jo aiz mugurasValsts neatkarībai ir 22 gadi..., teiksiet vēlētājiem?????????? Jānis.

    AtbildētDzēst
  2. Man jautājums Nīlam , ja Domes būvvalde ir tikai dokumentu reģistrs tad butu loģiski būvvaldi likvidēt unūvvaldes funkcijas pievienot struktūrai kura kontrolē pārejos būvniecības procesus.

    Andrejs Muzikants

    AtbildētDzēst
  3. Man jautājums Nīlam , ja Domes būvvalde ir tikai dokumentu reģistrs tad butu loģiski būvvaldi likvidēt unūvvaldes funkcijas pievienot struktūrai kura kontrolē pārejos būvniecības procesus.

    Andrejs Muzikants

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ir principiāla atšķirība starp nelaimēm Glasgovas krogā un Maxima veikalā.
      Pirmais bija nelaimes gadījums tehnisko nepilnību razultātā, jo apmeklētāji krogā atradās saskaņā ar likumu.
      Ari otrā nelaime notika tehnisko nepilnību rezultātā, tikai pircēji veikalā atradās pretrunā ar likumu, kurš neļauj ekspluatēt buvniecības objektu tā būves gaitā. Vai likums tika pārkāpts amatpersonu nekompetences un nolaidības rezultātā, vai arī pircēji tika pakļauti nāvējošam riskam mantkārības rezultātā, gūstot papildus ienākumus no veikala nelikumīgās darbības, kas bija labuma guvēji un vai pastāvēja vienošanās noziedzīgā grupā, tas būtu galvenais, kas skaidrojams izmeklēšanā.
      Attiecībā uz pieļauto tehnisko kļūdu, to būvmehāniku un tērauda konstrukcijas apguvis RTU students konstatētu dažu stundu laikā. Sabiedriskās domas novirzīšana tikai uz notikušās nelaimes tehniskajiem iemesliem vērtējama kā centieni slēpt patiesos vainīgos lielajā upuru skaitā.
      Aldis Eglājs

      Dzēst
  4. Ja pašvaldību vadītājam ir pakļauta kāda joma,viņam jāizlasa pamatlikumi un MKN.lai saprastu,diskutētu,nepielaistu kļūdas lēmumu pieņemšanā un publicitātē.Būvvalde nav Uzņēmumu reģistrs,biedri Nil Ušakov,bet Jūs jau šo viedokli nelasīsiet un savu viedokli nemainīsiet,ka Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā būvniecību pārzina būvvaldes amatpersonas,kurām ir augstākā izglītība būvniecībā.

    AtbildētDzēst
  5. Mnjā , šķiet ka re&re ka uzņēmums ir beidzis savu darbību Latvijā :D

    AtbildētDzēst
  6. Secinājumus var konstatēt būvinspektori, nevis Inguss Vircavs.
    Vadītājs tik var teikt būvinspektoriem atkārtoti nočekot, un protams ka tagad jau viņi pie katra sīkuma rakstīs nesakritības. Būvinspektorus uzraug uzraug MK.

    Es kļudos?

    AtbildētDzēst
  7. Ja jau Ušakova skatījumā būvvalde skaita tikai parakstus uz projekta, vai bija pamats uz 6 mēnešiem atbrīvot no pienākumu veikšanas 6 būvvaldes darbiniekus - visu vajadzīgo parakstu esamību var pārbaudīt ātrāk.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru