Par vīriešiem un sievietēm


Ikvienam, kas mūsu modernajā pasaulē staigā ceļu kopā ar pretējā dzimuma partneri – vīrieti vai sievieti – es silti iesaku izlasīt amerikāņu filozofa Kena Vilbera (Ken Wilber) grāmatu “Grace and Grit” (aptuveni tulkojot “Apskaidrība un ikdienība”).

Grāmatas fabula ir iespaidīga tās dramatismā – trīsdesmit piecgadīgs amerikāņu filozofs (Ken Wilber), kas garīgo meklējumu ceļā jau paveicis daudz un uzrakstījis vairākas grāmatas, satiek salīdzinoši garu garīgu meklējumu ceļu nostaigājušu trīsdesmit piecus gadus vecu sievieti (Treya Wilber). Viņu starpā sākas “mīlestība no pirmā pieskāriena”, kā viņi paši to sauc. Desmit dienas pēc kāzām sievietei tiek diagnosticēts īpaši agresīvs krūts audzējs. Tā, pēc 4 mēnešu pazīšanās, sākas viņu kopējais ceļš un kopējā cīņa ar slimību līdz piecus gadus vēlāk Treja nomirst. Šie pieci gadi pāra dzīvē ietver visu to laimi, dramatismu, sāpes, pārbaudījumus un milzīgu satuvināšanos, ko daudzi pāri piedzīvo vai nepiedzīvo vairākos gadu desmitos.

Pirmā atziņa no grāmatas – īstu dziļumu vīrieša un sievietes attiecības var iegūt tikai ilgstošā laikā, tas nav un nekad nevar būt vienas dienas vai viena gada darbs. Turklāt, šis dziļums ir sasniedzams tikai tad, ja abi partneri ir gatavi pie tā strādāt, ir gatavi paturēt vadmotīvu “es esmu izdarījis izvēli un katru dienu man šī izvēle ir jāapliecina” nevis jāmēģina ik dienas tā noliegt vai par to šaubīties.

Naids ir badā mērdēta mīlestība”, saka Kens Vilbers, apliecinot, ka īpaši tad, kad attiecībās iesēžas ikdienība, ir ļoti viegli ļauties pašžēlošanai, pašattaisnošanai un partnera vainošanai. Tad nevajag baidīties meklēt palīdzību, arī profesionālu, un izmantot iespēju šo "mēslu čupu" izkraut tādā veidā, jo visās attiecībās, pat vissaulainākajās, ir lietas, kuras ar mīļoto cilvēku nekad neizdosies izrunāt.

Treškārt, ikvienam cilvēkam dzīvē ir jāatrod sava kaislība (neveiksmīgs tulkojums no grieķu vārda “deamon”). Kad Treja un Kens satiekas, Kens jau to ir atradis – tā ir rakstīšana, Treja to atrod kopdzīves trešajā gadā. No sievietes, kas aktīvi iesaistas un vada citu cilvēku garīgos meklējumus, viņa kļūst par “sievieti, kas strādā ar rokām”, sāk nodarboties ar mākslu, radot skaistus un īpanējus mākslas darbus no stikla. Savas kaislības atrašana ir ikviena cilvēka - sievietes un vīrieša uzdevums, un ir izcili, ja viņi viens otram šajā ceļā nevis traucē, bet palīdz.

Šajā grāmatā ir vēl tūkstotis lielisku atziņu, tāpēc ceru, ka tā kādreiz būs pieejama arī latviski, latviešu vīriešiem un sievietēm. 

Komentāri