Slepeni pa sienām izsmērēts

Šodien Saeimas plenārsēdē bija iespējams vēlreiz pārliecināties, ka steidzami ir nepieciešamas izmaiņas Saeimas kārtības rullī, nosakot, ka balsojumiem par tiesnešiem ir jābūt atklātiem. Aizklāti balsojumi ir pieļaujami, ja deputātiem jālemj par to ‘priekšniekiem’ – Saeimas priekšsēdētāju vai prezidija locekļiem. Arguments par to, ka aizklāts balsojums pasargā deputātus no bailēm, ka tiesneši, ievēlēti amatā, varētu mēģināt tos neatbalstījušiem deputātiem atriebties, vairs nedarbojas. Tas tāpēc, ka kaitējums, ko nodara aizklāto balsojumu saglabāšana ir daudz lielāks nekā šāda hipotētiska atriebība. Kārtības rullis steidzami jāmaina tāpēc, ka aizklātais balsojums pasargā deputātus no jel kādas skaidrojuma sniegšanas par savu balsojumu motīviem un paver plašas iespējas personiskai atriebībai.

Šodien Saeimas darba kārtībā bija trīs Augstākās tiesas tiesnešu apstiprināšana amatā. Veids, kā Saeima balsoja par visiem trīs kandidātiem, bija vienāds – aizklāti un bez debatēm.

Visos trīs gadījumos process bija līdzīgs, bet rezultāts - atšķirīgs. Divi tiesneši tika apstiprināti, kamēr viens ar balsojumu 40 balsis par, 27 pret un 22 atturas, netika apstiprināts. Tādejādi iepriekš Saeimas Juridiskajā komisijā bez iebildumiem un diskusijām apstiprinātā Augstākās tiesas tiesneša amata kandidāta Andreja Judina cerības kļūt par Augstākās tiesas senatoru un tiesas cerības iegūt spēcīgu krimināltiesību zinātāju palika kā gaisā pakārtas.

Andrejam Judinam neviens nekad skaidri un gaiši nepasacīs, kādi bija viņa kandidatūras noraidīšanas iemesli. Šis ir kārtējais signāls, ka kompetenti, izglītoti, pie savu profesionālo prasmju pilnveidošanas nopietni strādājoši cilvēki nav vajadzīgi. Labākais veids, kā tikt ar šādiem cilvēkiem galā, ir nolemt viņus lēnai šaubu un neziņas saēšanai.






Komentāri

  1. Varbūt kāds par viņu zin ko tādu, ko citi nezina?

    AtbildētDzēst
  2. Juristi ir tādas slidenas personības. Es pat nevarētu galvot par savu advokātu - vai viņš neņem kukuļus un ir gatavs aizstāvēt pilsoņa tiesības. Judins bija ļaunā laika lobijs, ne labāks, ne sliktāks par tūkstošiem juristu. Labāk tomēr kāds jurists bez lobija.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru