Ulmanis kā ķirsītis

Pirms daudziem gadiem, savas prezidentūras sākumā, kādā pasākumā ASV, Latvijas prezidents Guntis Ulmanis angliski esot uzrunājis “godātos advokātus” kā “godātos meļus” [Pārteikties ir salīdzinoši viegli, jo vārdu salikumam “godātais advokāts” (distinguished lawyer) izruna ir tuva vārdu salikumam “godātie meļi” (distinguished liars)]. Pēc smieklu šalts, kuras iemeslu viņš neesot sapratis, viņš turpmāk esot atteicies publiski runāt angliski. Tajā laikā no tikko pasaulei atvērušās Austrumeiropas nāca daudz līderu, kas ar savu izturēšanos mulsināja rietumu pasauli, tāpēc šī epizode palika maz pamanīta.

Vēlākos gados, būvējot savu nācijas tēva – stalta, pieredzējuša prezidenta tēlu, Guntis Ulmains panāca, ka par tādu arī viņu sāka uzskatīt. 1998. gadā kā praktikante strādāju Radio Brīvā Eiropa Prāgā un manā klēpī, dažādu sakritību rezultātā, pēkšņi iekrita piedāvājums sinhroni tulkot Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa uzstāšanos Radio Brīvā Eiropa no latviešu uz angļu valodu. Tajā laikā biju par politiku skeptisks jauns cilvēks, tomēr, atceros, ka Ulmaņa runa patīkami pārsteidza gan ar stingrību, gan izteikto domu skaidrību, gan stingro nostāju attiecībā uz Latvijas drošības interesēm. Savas prezidentūras laikā Ulmanis ieauga “nācijas tēva” mundierī un pat kādā intervijā izteicās, ka varētu padarboties kā prezidents vēl kādus gadus, papildus Satversmē noteiktajam termiņam, jo tā lieta ejot no rokas. Protams, no cienījama valsts vīra tas bija tikai neuzmanīgs izteikums, un viņš ar cieņu no tā atkāpās.

2008. gada dziesmu svētku gājienu vēroju uz Tērbatas – Brīvības ielas stūra, kur atrodas Ulmaņu pāra prezidenta dzīvoklis. Gājiena dalībnieki ar pacilātību un mīlestību sasaucās un samājās ar gājienu vērojošu Ulmaņa kundzi. Atceros, ka tajā laikā, pēc pašreizējā prezidenta Zatlera samocītās un nesakarīgās ievēlēšanas amatā, domāju, cik tomēr svarīgi, ka mums kā nācijai saglabājas autoritātes, kuru sniegums, atpakaļ skatoties, izlīdzinās – plusi uzvar mīnus un pāri paliek tautas mīlestība un cieņa.

Diemžēl, vairs nē. Diemžēl vakar no nācijas tēva LNT ēterā pāri bija palicis tikai kompota ķirsītis, ar ko greznota no dažnedažādiem dzērieniem sajauktā “Par labu Latviju” kokteiļa glāze.






Komentāri