Pārrakstot Egilu Līcīti: Grēta Tūnberga

Sākšu ar atzīšanos. Lai gan Latvijas Avīze, īpaši manu aktīvo politisko gaitu laikā, mani ir ielikusi pavisam citā, ne savu lasītāju kastītē, jau vairākus gadus esmu regulāra tās lasītāja. Gan tāpēc, ka tā ir vienīgā neatkarīgā dienas avīze Latvijā, ko instinktīvi gribas atbalstīt, gan arī tāpēc, ka tā patiešām ir laba lasāmviela, kur ir gan labi komentāri, gan labas intervijas, gan lieliska analīze par, piemēram, Krievijā notiekošo. Egila Līcīša komentārus tur uztveru kā jancīgu kumodi vecvecāku klētiņā – visi pie tās tā pieraduši, ka sen jau vairs neuztraucas par tās neiederību nekādos priekštatos par gaumi. 

Tomēr Egila Līcīša komentārs par vides akīvisti Grētu Tūnbergu, kurai šajā nedēļā bija iespaidīga uzstāšanās ANO, izkrita no šī ieraduma, jo ieņirdza par  jaunu pusaudzi, saistot viņas vecumu un citas personiskās īpašības ar viņas uzskatiem un veidu, kā viņa tos pauž. Tomēr, ielasoties dziļāk, es sapratu, ka Egilu Līcīti, tāpat kā mūs daudzus, patiesībā ir pozitīvā veidā satriekusi Grētas drosme un nepārprotami pat šokējoši neparastais vēstījuma pasniegšanas veids ANO. Līcīša kungs to pauž ar sev pieejamiem instrumentiem – novecojušiem kā jancīgā kumode klētiņā,  tomēr, skatoties cauri formai, Latvijas Avīzes komentētājs Egils Līcītis grib vēstīt, lūk, ko. 

Lai gan daudzu uztverē tipisks sešpadsmitgadnieks ir nevarīgs, no vecākiem atkarīgs, patērētāju sabiedrībā un ierīcēs apslincis cilvēks, Zviedrijas vides aktīviste Grēta Tūnberga spilgti pierāda pretējo. Mēs dzīvojam tradicionālās politikas norieta ēnā, politiskās partijas šodien vairs netiek uztvertas kā vienīgās vēlētāju gribas un redzējuma paudējas. Turpina Egils Līcītis (šeit un tālāk citāti no komentāra). “Daļa cilvēku visā pasaulē arvien vairāk uzticas neprofesionāliem politiķiem, valsts birokrātijai nepiederīgiem jaunienācējiem, no varas augstumiem līdz šim tālu stāvējušiem. [..] Latvijā tas izpaužas, piemēram, kā vēlētāju spontāni dāvātās balsis “KPV LV” uzņēmumam ar sekojošām pēcvēlēšanu pamatotām bažām, ka ievēlētie nemākuļi apdraudēs sabiedrisko kārtību un drošību”. Arī pasaulē vērojami šādi procesi – ASV prezidents Donalds Tramps bijis realitātes šovu zvaigzne, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis popularitāti ieguvis, spēlējot prezidentu populārajā seriālā “Tautas kalps”.

Šajā ziņā, situācijā, kad oficiālie mēģinājumi mazināt klimata pārmaiņas ir kusli vai neeksistējoši, “pasaulē, protams, spilgtākā uzlecošā zvaigzne notiekošajā procesā ir [kaujinieciskā zviedru jauniete], sešpadsmitgadīgā vides aizsardzības aktīviste Grēta Tūnberga, kurai kā neformālai līderei ir miljoniem sekotāju, kuri ar mazo zviedrieti priekšplānā vēlas nosargāt planētu, mūsu kopīgās mājas”. Klimata acīmredzamo pārmaiņu laikā arvien vairāk cilvēku “ir ar mieru vest zaļu dzīvesveidu – dzert ūdeni no krāna, zortēt atkritumus, dzīvot bez auto, nelietot polietilēna maisiņus un vienreiz lietojamos traukus”. Pieaug arī kritika pret politiķiem,  “kuri ne vella nedara, lai atmosfērā samazinātu siltumnīcas efektu izraisošu gāzu izmešus, un kuriem nospļauties par zemeslodei draudošajām klimata pārmaiņām”.

Nav ierasts redzēt, ka šādā asā, eksitenciālā cīņā par planētas izdzīvošanu iesaitās sešpadsmitgadīga meitene, jo streotipiskie priekšati par pusaudžu interesēm šajā vecumposmā ir pavisam citādi.

Grēta Tūnberga ir neparasta. Savu spēju fokusēties uz vienu, planētai tik būtisku jautājumu viņa arī pati ir attiecinājusi uz savu Aspergera sindromu, kas ļauj meitenei mazāk ņemt vērā un ievērot stereotipiskos priekštatus par to, kāda rīcība konkrētās situācijās ir akceptējama. Ja ilgu laiku darba devēji cilvēkus ar Aspergera sindromu stigmatizēja – nodarbināto procents to vidū bija ļoti mazs, pēdējās darba tirgus tendences rāda, ka cilvēki ar šo sindromu tiek arvien vairāk pieņemti un akceptēti kā darbinieki ar neordināru domāšanu un pieeju problēmu risinājumiem, kuri nav gatavi atkāpties pirmā “tā nemēdz darīt” priekšā. 

Grēta par vides jautājumiem interesējas jau sen, “par globālo sasilšanu meitenīte uzzinājusi, būdama astoņgadīga, un brīnījusies – kādēļ neviens skaļā balsī nerunā par šo jautājumu! Piecpadsmit gados Tūnberga sāka bastot piektdienās skolu un iet vienatnē protestēt pie Zviedrijas Riksdaga pret deputātu bezdarbību. [Grēta] jo dienas, jo kļuva populārāka, jaunietes [..] pozīcija, kad apkārtējā pasaule deg liesmās, sastapa sapratni daudzu vienaudžu”,  kā arī plašākas sabiedrības vidū. “Grētai radās komandas biedri un atbalstītāji.” 

Lai gan Grēta ir ārēji trausla sešpadsmitgadniece, viņa “ir Zviedrijas “Gada sieviete 2019”, izvirzīta apbalvošanai ar Nobela Miera prēmiju, žurnāla “Time” atzīta starp 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem zemes virsū, atdarināšanas cienīgs paraugs pasaules jaunatnei!. Neviens nav par mazu, lai kaut ko mainītu! Šonedēļ [..] Grēta [..] kāpa Apvienoto Nāciju klimata samita tribīnē, lai uzrunātu globālos līderus”. 

Viņas sniegums bija neparasts, izteiksmīgs un aktiermeistarīgi spēcīgs. Gan ar balss toni, gan sejas izteiksmi, gan garām pauzēm viņa pieprasīja klātesošajiem valstu vadītājiem “atdot nozagto bērnību un sapņus”. Patiesi, par mūsu šodienas ērto dzīvi un nesamērīgo pateriņu maksās tieši Grētas paaudze. Grēta nāk no ģimenes, kas svētīta skautves mākslās “manierīgi izpildītajā runā varēja manīt atblāzmu no skološanās dramatiskajā mākslā vai pārmantotu talantu no papa, aktiera Svantes Tūnberga. Drosme valstsvīrus nodēvēt par riebekļiem, kad tie zemu noliektām galvām pēta savu lakkurpju purngalus”, ir labs veids kā panākt, “lai jaunieši, pacēluši acis no viedtālruņiem”, pamanītu, ka mūsu planēta ir briesmās”.

Kā uz to, ka politisko līderību uzņemas cilvēki, kurus politiskās vadības pozīcijās nav ierasts redzēt, reaģēt mūsu sabiedrībai, kas pieradusi pie patēriņa? Mums jāatšķir graudi no pelavām un jāsaprot, ka “neparastie politiskie spēlētāji” ir dažādi, tomēr mūsu planēta ir saudzējama un lolojama.

Komentāri

  1. Ja vien viņa runātu mandarīnu vai hindi valodās...

    https://ritvars.wordpress.com/2019/09/25/spilgts-grafiks-oglu-ieguve/

    AtbildētDzēst
  2. Sveiki, dāmas un kungi, vai jums steidzami nepieciešams biznesa aizdevums, personīgais aizdevums vai hipotēkas aizdevums? Ja jā, es ieteiktu jums sazināties ar Sunshine Financial Group, izmantojot šo e-pasta adresi (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com), lai saņemtu savu aizdevumu.

    Sunshine Financial Group ir visaptveroša finanšu pakalpojumu firma, kas ir apņēmusies palīdzēt jums uzlabot jūsu ilgtermiņa finansiālos panākumus. Mūsu pielāgotās programmas ir izstrādātas, lai palīdzētu augt, aizsargāt un saglabāt jūsu bagātību, nodrošinot personalizētus pakalpojumus un zināšanas.

    Ja jums ir bijis tik grūti iegūt kapitāla aizdevumu no jūsu vietējām bankām vai citiem finanšu institūtiem, vairs neuztraucieties, jo mēs esam palīdzējuši daudziem cilvēkiem un organizācijām, kas ir saskārušies ar finansiālām grūtībām visā pasaulē. Kad jūs piesakāties kopā ar mums, jūs piesakāties pie uzticama uzņēmuma, kas rūpējas par jūsu finansēšanas vajadzībām. Par visu procesu jūs parūpēsies.

    GALVENĀS PRIEKŠROCĪBAS;
    - Lietot jebkurā laikā un vietā.
    - saņemt skaidru naudu mazāk nekā 24 stundās
    - Aizņemieties no 2000 līdz 20 miljoniem euro
    - Nav slēptu maksu.
    - Subsidētā procentu likme 3%
    - Jums ir iespēja izvēlēties atmaksas datumu katru nedēļu, mēnesi vai gadu uz laiku no 1 līdz 30 gadiem.
    - Mēs piedāvājam gan nodrošinātus, gan nenodrošinātus aizdevumus

    Ja jums nepieciešams steidzams aizdevums 24 stundu laikā, lūdzu, rakstiet uz zemāk esošo e-pastu, lai iegūtu vairāk informācijas
    E-pasta kontaktpersona: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp kontaktinformācija: +447903159998
    Mēs ceram dzirdēt no jums

    AtbildētDzēst
  3. Sveicināti, dāmas un kungi! Vai jums steidzami nepieciešams personīgais aizdevums vai komerckredīti vai aizdevums, lai sāktu projektu vai iegādātos māju vai automašīnu, vai arī jums ir nepieciešams aizdevums kādam mērķim? Ja jā, es ieteiktu jums sazināties ar Sunshine Financial Group, izmantojot {Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com} vai {WhatsApp: +447903159998}.

    Sunshine Financial Group ir visaptveroša finanšu pakalpojumu firma, kas ir apņēmusies palīdzēt jums uzlabot jūsu ilgtermiņa finansiālos panākumus. Mūsu pielāgotās programmas ir izstrādātas, lai palīdzētu augt, aizsargāt un saglabāt jūsu bagātību, nodrošinot personalizētus pakalpojumus un zināšanas.

    Iemesls, kāpēc jums vajadzētu sazināties ar Sunshine Financial Group;
    - Jūs varat pieteikties aizdevumam jebkurā laikā un vietā, sev ērtā laikā
    - Saņemiet aizdevumu 24 līdz 48 stundu laikā
    - Jūs varat aizņemties līdz 20 miljoniem eiro
    - Nav slēptu maksu.
    - Subsidētā procentu likme 3%
    - Jums ir iespēja izvēlēties atmaksas datumu katru nedēļu, mēnesi vai gadu uz laiku no 1 līdz 30 gadiem.
    - Mums ir daudzu gadu darba pieredze
    -Jūsu aizdevuma darījums ir 100% drošs.
    - Un daudz vairāk gūst labumu

    Ja jums ir bijis tik grūti iegūt kapitāla aizdevumu no jūsu vietējām bankām vai citiem finanšu institūtiem, neuztraucieties, jo šis uzņēmums ir palīdzējis daudziem cilvēkiem un organizācijām, kuras ir saskārušās ar finansiālām grūtībām visā pasaulē. Kad piesakāties Sunshine Financial Group, jūs piesakāties pie uzticama uzņēmuma, kas rūpējas par jūsu finansēšanas vajadzībām. Par visu procesu jūs parūpēsies.

    Ja jums ir nepieciešams steidzams aizdevums, lūdzu, rakstiet uz e-pastu vai Tālāk norādīto numuru, lai iegūtu vairāk informācijas par aizdevumu.
    E-pasta kontaktpersona: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
    WhatsApp kontaktinformācija: +447903159998

    Piemērots aizdevums visiem

    AtbildētDzēst
  4. Sveicināti un sveicināti Spotcap globālo aizdevumu pakalpojumos. Mans vārds ir Klaudija Kleina, es esmu aizdevējs un arī aizdevumu konsultants.

    Vai jums ir nepieciešams finanšu atbalsts? vai jums ir nepieciešams aizdevums dažādiem mērķiem? ja jūsu atbilde ir apstiprinoša, es ieteiktu jums sazināties ar manu firmu, izmantojot | spotcapglobalservices@gmail.com | vai nosūtiet mums ziņojumu vietnē WhatsApp: +4915758108767 | un jūsu kontā ir aizdevums 24 stundu laikā, jo mēs piedāvājam izcilus aizdevuma pakalpojumus visā pasaulē.

    Mēs piedāvājam visa veida aizdevumu pakalpojumus (individuālais aizdevums, biznesa aizdevums un daudzi citi), mēs piedāvājam gan ilgtermiņa, gan īstermiņa aizdevumus, kā arī jūs varat aizņemties līdz 15 miljoniem eiro. Mans uzņēmums palīdzēs sasniegt dažādus mērķus ar plašu aizdevuma produktu klāstu.

    Mēs zinām, ka likumīga aizdevuma saņemšana vienmēr ir bijusi milzīga problēma Personām, kurām ir finansiālas problēmas un kurām ir nepieciešams risinājums, daudziem cilvēkiem ir tik grūti iegūt kapitāla aizdevumu no savām vietējām bankām vai citām finanšu institūcijām augsto interešu dēļ. likme, nepietiekams nodrošinājums, parāda un ienākumu attiecība, zems kredītreitings vai kādi citi iemesli

    Vairs nav gaidīšanas laika vai stresaino bankas apmeklējumu. Mūsu pakalpojums ir pieejams visu diennakti - jūs varat saņemt aizdevumu un veikt darījumus jebkurā vietā un vietā, kur jums tas nepieciešams

    Mēs sniedzam 24 stundu pasaules klases aizdevuma pakalpojumus. Jautājumiem / jautājumiem? - Nosūtīt e-pastu uz | spotcapglobalservices@gmail.com | vai nosūtiet mums ziņojumu vietnē WhatsApp: +4915758108767 | & Saņemiet atbildi vienā mirklī.

    Jūsu ģimenei, draugiem un kolēģiem nav jāzina, ka jums ir maz naudas, vienkārši rakstiet mums un jūs saņemsit aizdevumu.

    Jūsu finansiālā brīvība ir jūsu rokās!

    AtbildētDzēst
  5. Labdien, dāmas un kungi!
    Vai jums nepieciešama finansiāla palīdzība?
    Daudzi cilvēki tur meklē finansiālu palīdzību, bet viņi nezina, kā to panākt.

    Vai jūs zināt, ka varat pieteikties aizdevumam un saņemt aizdevumu mazāk nekā 24 stundu laikā, lai atrisinātu savu finansiālo stāvokli? Daži cilvēki var domāt, ka aizdevuma saņemšana ir grūta, taču man jums jāzina, ka aizdevuma saņemšana no mana uzņēmuma ir ļoti vienkārša, jo mēs cenšamies padarīt aizņemšanos vieglu, ērtu un pieejamu.

    Mēs piedāvājam elastīgas un vairāku aizdevumu iespējas, ieskaitot nodrošinātos un nenodrošinātos aizdevumus, ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumus, kas ir piemēroti jūsu finanšu vajadzībām.

    Mūsu pakalpojums ir ļoti ātrs, uzticams un uzticams, un jūs varat aizņemties līdz EUR 20 miljoniem ar subsidētu procentu likmi 2,5% gadā. NoviCap ir īstais uzņēmums, ar kuru sazināties, kad jums steidzami nepieciešams aizdevums.

    NoviCap nodrošina finansēšanas risinājumus.
    Mēs piedāvājam visa veida finanšu pakalpojumus, piemēram, biznesa aizdevumu, privātpersonu aizdevumus utt. Mēs sniedzam 24 stundu pasaules klases aizdevuma pakalpojumus.

    Jūs varat pieteikties aizdevumam jebkurā laikā un vietā, sev ērtā vietā, izmantojot tālruni vai klēpjdatoru. Viss, kas jums jādara, ir sazināties ar mums, izmantojot
    E-pasts: (novicapfinancialservices@gmail.com) VAI
    Rakstiet mums vietnē WhatsApp pa tālruni: +31642117819.

    ŠIS AIZDEVUMS IR PIEEJAMS ikvienam!

    AtbildētDzēst
  6. Sveicināti un sveicināti Spotcap globālo aizdevumu pakalpojumos. Mans vārds ir Klaudija Kleina, es esmu aizdevējs un arī aizdevumu konsultants.

    Vai jums ir nepieciešams finanšu atbalsts? vai jums ir nepieciešams aizdevums dažādiem mērķiem? ja jūsu atbilde ir apstiprinoša, es ieteiktu jums sazināties ar manu firmu, izmantojot | spotcapglobalservices@gmail.com | vai nosūtiet mums ziņojumu vietnē WhatsApp: +4915758108767 | un jūsu kontā ir aizdevums 24 stundu laikā, jo mēs piedāvājam izcilus aizdevuma pakalpojumus visā pasaulē.

    Mēs piedāvājam visa veida aizdevumu pakalpojumus (individuālais aizdevums, biznesa aizdevums un daudzi citi), mēs piedāvājam gan ilgtermiņa, gan īstermiņa aizdevumus, kā arī jūs varat aizņemties līdz 15 miljoniem eiro. Mans uzņēmums palīdzēs sasniegt dažādus mērķus ar plašu aizdevuma produktu klāstu.

    Mēs zinām, ka likumīga aizdevuma saņemšana vienmēr ir bijusi milzīga problēma Personām, kurām ir finanšu problēmas un kurām ir nepieciešams tās risinājums, daudziem cilvēkiem ir tik grūti iegūt kapitāla aizdevumu no savām vietējām bankām vai citām finanšu institūcijām, ņemot vērā augsto interesi. likme, nepietiekams nodrošinājums, parāda un ienākumu attiecība, zems kredītreitings vai kādi citi iemesli.

    Vairs nav gaidīšanas laika vai stresaino bankas apmeklējumu. Mūsu pakalpojums ir pieejams visu diennakti - jūs varat saņemt aizdevumu un veikt darījumus jebkurā vietā un vietā, kur jums tas nepieciešams.

    Mēs sniedzam 24 stundu pasaules klases aizdevuma pakalpojumus. Jautājumiem / jautājumiem? - Nosūtīt e-pastu uz | spotcapglobalservices@gmail.com | vai nosūtiet mums ziņojumu vietnē WhatsApp: +4915758108767 | & Saņemiet atbildi vienā mirklī.

    Jūsu ģimenei, draugiem un kolēģiem nav jāzina, ka jums ir maz naudas, vienkārši rakstiet mums un jūs saņemsit aizdevumu.

    Jūsu finansiālā brīvība ir jūsu rokās!

    AtbildētDzēst
  7. Mēs piedāvājam steidzamus aizdevumus no 15 000 līdz 72 000 ASV dolāriem JEBKĀDA JŪSU IZVĒLES SUMMA UN 2–4
    PAKALPOJUMU VEIKSMĪGU DARĪJUMU STUNDAS AR 2% PROCENTU LIKMJU UZŅĒMĒJDARBĪBĀ
    UN PRIVĀTS
    MĒRĶI TAGAD PIETEIKTIES AR E-PASTA ZIŅOJUMU, lai:
    philipmorganloanservice00@gmail.com

    PABEIGT UN ATGRIEZTIES

    Uzvārds:
    Aizdevuma summa:
    Ilgums:
    Žanrs:
    Valsts:
    Mērķis:
    Šūnas numurs:

    JŪSU ATBILDE IR TŪLĪT NEPIECIEŠAMA

    AtbildētDzēst
  8. Vai esat meklējis finansēšanas iespējas jauna mājokļa iegādei, celtniecībai, nekustamā īpašuma aizdevumam, refinansēšanai, parādu konsolidācijai, personīgam vai biznesa mērķim? Laipni lūdzam nākotnē! Ar mums ir viegli iegūt finansējumu. Sazinieties ar mums, jo mēs piedāvājam mūsu finanšu pakalpojumus ar zemu un pieejamu procentu likmi 3% ilgtermiņa un īstermiņa aizdevuma termiņam ar 100% garantijas aizdevumu. Ieinteresētajam pieteikuma iesniedzējam jāsazinās ar mums, lai saņemtu turpmākas aizdevuma iegūšanas procedūras, izmantojot: joshuabenloancompany@aol.com

    AtbildētDzēst
  9. Es kļuvu par krāpniecības upuri, bet, kad ieraudzīju ziņu par kredītu par to, kā sieviete ar trim bērniem saņēma aizdevumu no Mr. Christ Harmony aizdevuma piedāvājuma, es biju satriekta. Es tikko saņēmu savu aizdevuma apstiprinājumu 2023. gada 5. septembrī un saņēmu aizdevumu 2023. gada 6. septembrī. Ja esat nonācis finanšu krīzē, sazinieties ar šo privāto aizdevēju, kurš visā pasaulē piešķir aizdevumu ar 2% procentu likmi. . Saņemiet savu likumīgo aizdevumu, izmantojot Mr. Christ aizdevuma piedāvājumu, un pārtrauciet tērēt laiku ar viltus aizdevējiem. Sazinieties tagad pa e-pastu: christharmonyloanfund@gmail.com

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru