Čigāne: Eiropas Savienība ir kā mīļa omīte, kuras nozīmi saprotam tad, kad tās pēkšņi nav

Rīga, 25.janv., LETA. Eiropas Savienība (ES) ir kā mīļa omīte, kuras nozīmi saprotam vien tad, kad tās pēkšņi vairs nav, šodien ikgadējās ārpolitikas debatēs sacīja Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne (Par!).

Čigāne uzskata, ka sabiedrība bieži vien neaizdomājas par to, ko mums nozīmē ES, jo ir tik pierasts, ka daudzās jomās Eiropas Savienībai ir teikšana.
"Es pat to gribētu salīdzināt kā ar tādu mīļu omīti, kas rosās mūsu virtuvē. Virtuvē vienmēr deg gaisma, pavardā kuras uguns, virtuvē smaržo pēc ābolu plātsmaizes, un ir tik pierasti un jauki. Tikai brīdī, kad pēkšņi minētā omīte virtuvē vairs nav, tad atjēdzamies, ko patiesībā tas mums ir nozīmējis," akcentēja politiķe.
Viņa piebilda, ka laime ir tā, ka šajā situācijā ES noteikti nav omīte, kas aizies projām uz visiem laikiem. Latvija izvēlējusies būt Eiropas Savienības kodolā, tāpēc mums tajā skaitā ir jānodrošina tas, ka ES turpinās, dzīvo, paplašinās, attīstās un nāk par labu mūsu sabiedrības labklājībai, un mieram, kā arī stabilitātei Eiropā.
Deputāte uzsvēra, ka politiķiem ir pienākums runāt ar sabiedrību un skaidrot Eiropas Savienības lomu. "Tas ir mūsu pienākums, jo mēs patlaban esam pārliecinājušies, ka vārdiem ir nozīme. Un ļauniem un dusmīgiem vārdiem par Eiropas Savienību ir nozīme, un tas mums ir jāapzinās," teica Čigāne.
Viņa ir pārliecināta, ka sabiedrībai jāstāsta, ka Brisele nenozīmē "mēs un viņi", bet gan to, ka Brisele ir "mēs visi kopā".
Sabiedrībai galvenais jautājums saistībā ar Eiropas Savienību ir miers un drošība Eiropā, zināja teikt Čigāne. Mūsu sabiedrība ļoti labi saprot -, ja Eiropa nebūs mierā un drošībā, tādi nebūsim arī mēs, teica politiķe, uzsverot, ka tādēļ būtiski domāt par vērtībām.
"Eiropas Savienība, protams, ir labklājības un ekonomiskā organizācija. Bet tā arī ir kopīgo vērtību organizācija. Un atcerēsimies, ka mēs, pievienojoties Eiropas Savienībai, esam parakstījušies, ka arī mēs ievērosim tādas vērtības kā cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, vienlīdzība, tiesiskums un cilvēktiesības, tostarp, minoritāšu tiesības," atgādināja deputāte.
Čigāne pauda, ka, ja Eiropas Savienībā būtu kāda valsts, kas ierobežotu savu pilsonisko sabiedrību, medijus, savus tiesnešus, tam būtu tieša ietekme uz to, kā mēs varam dzīvot kopā un kā mēs varam savstarpēji uzticēties. Tādēļ šīs vērtības ir jāsaudzē pie sevis mājās un jāraugās, lai tās tiktu saudzētas un godātas arī citur, piekodināja Čigāne.
  • Publicēta: 25.01.2018 10:56
  • Anastasija Tetarenko, LETA

Komentāri