Uzstāšanās 22. oktobra Saeimas plenārsēdē par Latvijas gāzes tirgus liberalizāciju

               Teksts pirms korektūras
nr. 14 AP

L.Čigāne (VIENOTĪBA).
Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Tieši tā, kā deputāts Smiltēns tikko uzsvēra, šis ir ļoti svarīgs likumprojekts, kas noslēgs Latvijas gāzes tirgus liberalizācijas procesu. Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi patiešām kvalitatīvu likumprojektu. Ekonomikas ministre pati ļoti pamatoti un argumentēti šo likumprojektu aizstāvēja Tautsaimniecības komisijā, un es ļoti ceru, ka šis likumprojekts ar mazām rētām tiks arī izskatīts Saeimā otrajā, trešajā lasījumā, tiks pieņemts Saeimā, stāsies spēkā un mēs patiešām Smiltēna kunga norādītajos termiņos līdz 2017.gada 31.decembrim būsim situācijā, kur mūsu gāzes tirgus būs liberalizēts, un tad arī beigsies Latvijas verdzība – tiešām verdzība! – Krievijas gāzei.
Cienījamie kolēģi! Vai mums ir par ko bažīties, jo šķietami viss jau ir kārtībā, mēs esam gatavi pirmajā lasījumā atbalstīt Ekonomikas ministrijas patiešām kvalitatīvi sagatavoto likumprojektu? Jā, mums ir par ko bažīties. Un to Tautsaimniecības komisijas sēdē jau ļoti konkrēti pierādīja “Latvijas Gāzes” pārstāvis, Latvijas bijušais premjers Kalvīša kungs. Ja viņa pirmais teikums bija par to, ka “Latvijas Gāze” atbalsta šo likumprojektu, jo galu galā nav jau citas izvēles – Latvijas valstij šo liberalizāciju pabeigt pieprasa Eiropas Savienības likumdošana. Tad viņā nākošie daudzi teikumi bija par to, kā “Latvijas Gāze” aktīvi pretdarbosies šim likumprojektam, izmantojot visus iespējamos līdzekļus. Tautsaimniecības komisijā bija asa diskusija starp “Latvijas Gāzi” un “Latvenergo”, kur absolūti nepareiza informācija par “Latvenergo” reakciju uz iespējām noglabāt gāzi Inčukalna gāzes krātuvē tika sniegta no “Latvijas Gāzes” puses.
Šādā veidā tika iezīmēts tas kaujas lauks, kurš būs jāizcīna Tautsaimniecības komisijā. Tāpēc es vēlu daudz spēka, daudz izturības Naudiņa kungam, kas ir Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs, izturēt šo “Latvijas Gāzes” un “Gazprom” pastarpināto spiedienu un patiešām nodrošināt to, ka Latvijas patērētāji tiks pie gāzes, kas tiem maksās mazāk un varēs izvēlēties, no kurienes šo gāzi saņemt.
Tāpat es vēlu daudz izturības Smiltēna kungam, kas būs situācijā, kurā būs jāstrādā ar ļoti daudziem priekšlikumiem, daudziem no tiem ļoti viltīgi uzrakstītiem un ļoti skaisti retoriski aizstāvētiem no Krievijas “Gazprom” interešu pārstāvjiem šeit, “Latvijas Gāzē”.
Un es arī vēlētu mūsu cienījamajam kolēģim Zariņa kungam pēc iespējas maz demagoģijas šajā procesā, un pēc iespējas daudz iestāšanos par to, lai Latvijas patērētājiem tiešām būtu iespēja saņemt gāzi, kas maksās mazāk. Mēs zīmējām šausmu scenārijus tad, kad mēs liberalizējām elektroenerģijas tirgu, par to, cik ļoti dārgi tas maksās mūsu patērētājiem. Mēs šobrīd jau redzam, ka elektroenerģijas cenas samazinās, un viņas turpinās samazināties. Tieši tāpat notiks ar gāzi.
Tā ka, kolēģi, vēsu prātu, nepakļausimies manipulācijām un lobijiem un iesim uz priekšu ar šo likumprojektu, un cerams, saglabāsim viņu tādā formā, kādā viņu ir virzījusi Ekonomikas ministrija!
Paldies. (Aplausi.)

Komentāri