Ilgu Biti amatos!



Ilgas Bites 1974. gada vēlēšanu plakāts
Man saglabājies 1974. gada PSRS Augstākās padomes vēlēšanu plakāts, kurā vēlētāji tiek iepazīstināti ar Komunistu un bezpartejisko bloka kandidāti Ilgu Biti. Plakātā aprakstīts Ilgas Bites dzīves gājums: „Ilga Bite slaucējas profesiju apguva ar lielu ieinteresētību un atbildības sajūtu. Saimniecībā viņa viena no pirmajām sāka mehanizēto slaukšanu. Prasmīgi kopjot lopus, organizējot dzīvnieku racionālu barošanu, viņa no gada gadā palielināja izslaukumus no savas grupas govīm”. Šajā plakātā spilgti redzami padomju sistēmas amatu kandidātu atlases principi – pārfrāzējot populāro padomju laika teicienu - dodiet pareizo cilvēku, dzīves aprakstu un pagātnes sasniegumus atradīsim.

Šodien Saeima lēma par Saeimas Kārtības ruļļa grozījumiem, kas paredzētu atklātos balsojumus lielākās daļas amatpersonu, tajā skaitā tiesībsarga, ģenerālprokurora, tiesnešu iecelšanā amatos. Vienotības deputāti šos grozījumus iesniedza, lai izbeigtu nelāgo aizmugures darījumu praksi, kur augstu amatpersonu kandidatūras tiek slepeni sabīdītas, nodrošinot pareizo cilvēku nonākšanu pareizajās vietās. Slēpjoties aiz aizklātajiem balsojumiem, diskusijas par kandidātu piemērotību amatam izpaliek, deputātiem nav jāskaidro savs balsojums, pietiek tikai sekot partijas disciplīnai. Aizklātie balsojumi ir šīs slepenās darījumu politikas garants.

Aizklāto balsojumu posts vistiešākajā veidā atklājās tiesībsarga meklēšanas procesā. Sabiedrībā augsti cienīti cilvēktiesību un labas pārvaldības speciālisti no šī piedāvājuma atteicās, jo pēc ZZS frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa paziņojuma, ka attiecībā uz tiesībsarga amatu jāievēro partiju kvotas, negribēja piedzīvot tādu augstas raudzes profesionāļu kā Jānis Maizītis, Andrejs Judins un Māris Vīgants pazemojumu. Šo cilvēku kandidatūras, Saeima, slēpti lemjot un neskaidrojot sava balsojuma iemeslus, vienkārši noraidīja, „slepeni izsmērējot pa sienām”.

Šodienas balsojums Saeimā par kārtības ruļļa grozījumiem spilgti pierādīja, kurām partijām nepieciešams saglabāt aizklāto balsojumu manipulatīvo instrumentu un turpināt muļļāt amatpersonu izraudzīšanu, tādējādi vājinot visus valsts varas atzarus.

Par aizklātu balsojumu atcelšanu bija visi Vienotības un Nacionālās apvienības deputāti, pret bija Saskaņas centra, ZZS un PLL deputāti, izņemot trīs, kas atturējās. Ar balsojuma rezultātiem var iepazīties šeit: deputātu balsojums par aizklāto balsojumu atcelšanu.






Komentāri

  1. Diez vai ir korekti izraut no vēstures vienu konkrētu cilvēku un padarīt to par šī brīža Saeimas farsa simbolu. Tā ironiski gribas apjautāties, vai visu Vienotības deputātu priekšievēlēšanas "saslaukums" ir labāks.

    AtbildētDzēst
  2. Es domāju ka tā ir parasta propaganda ko izplata L.Čigāne.A.Gramši ir devis skaidru norādi kāpēc tādiem cilvēkiem kā Ilga Bite jābūt sabiedrības pārstāvjiem. Gramši to nosaucis par veselo saprātu jeb darbaļaužu stihisko filozofiju , kas piemīt šiem cilvēkiem.Interpretējot tas nozīmē ka partiju,komiteju vadītāji un citi funkcionāri nevar pilnvērtīgi pārstāvet visu sabiedrību jo viņiem lēnām var atmirt šī funkcija.Otrkārt sabiedrībai līdz šim puķu audzētāji,bārmeņi,sīktirgotāji neasociējās kā visas sabiedrības labākie pārstāvji.Tāpēc šiem spēkiem svarīgi šo veselo saprātu neitralizēt vai apspiest, ieviešot apziņā fantastiskus mītus.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru