“Lielāko kretīnu” meklējot

“Latviešiem nav īstu stāstu! Viss ir pelēks, lauciniecisks, mazām traģēdijām izvagots”, tā, pie sevis secinot, pirms gadiem desmit nolēmu pamatā pievērsties pasaules literatūrai. Tomēr, laikam ejot, rūpīgi apkārt skatoties, esmu sapratusi, ka mūsu sabiedrības drāna atklāj neticami daudz dažādu krāsainu dzīparu. Traģēdijas un pacēlumi, kas pēdējos 150 gados vēlušies mums pāri, ir radījuši daudz stāstu par mīlestību, izdzīvošanu, patriotismu, nodevību. Kā piemēru stāstu sulīgumam, nesen kāda kundze, atvainodamās, ka runā latviski ar akcentu, man uzticēja šādu stāstu. Četru gadu vecumā, viņu kopā ar mammu un brāļiem no Latgales izveda uz Sibīriju. Tēvu nošāva mājas pagalmā. Mamma Sibīrijā nomira, kad meitai bija 9 gadi. Latvijas radiem ar lielām pūlēm izdevās panākt viņas atgriešanos Latvijā, bet, jau Latvijā lemjot par viņas tālāko likteni, kāda padomju izglītības sistēmas darbiniece nolēma, ka latviešu skola viņai nebūs piemērota un nosūtīja viņu uz krievu bērnunamu.

Viens latviešu stāsts, par ko man vēl nav īstas skaidrības, ir stāts par “lielāko kretīnu”. Šo stāstu, protams, vārdā nosauca partiju apvienības ‘Par labu Latviju” (!) līderis Andris Šķēle, kad pēc 2005. gada pašvaldību vēlēšanām bija izgāzies mēģinājums uzpirkt Jūrmalas domes deputātu Ančānu un bija nepieciešams nodrošināt pietiekamu bremzi ievēlētajai Jūrmalas domes priekšsēdētājai Aizstrautai. Toreiz tika meklēts “lielākais kretīns”, Aizstrautas vietnieks. Tātad, Šķēles “lielākā kretīna” definīcija varētu būt šāda - daudzu netikumu, vēlams, savtības plosīts indivīds, kura sliktās īpašības padara to viegli manipulējamu un kura iedaba nosaka, ka tas met sprunguļus jebkuras labas iniciatīvas ratu riteņos.

Izcilu stāstu par “lielāko kretīnu” izstāstīja mans deviņdesmitgadīgais onkulis no Ludzas. Pēc tam, kad Pušmicovas pagastam Ludzas rajonā ar smagu roku bija pārvēlies pāri 1949. gada izvešanu vilnis,  par pagasta veci iecēla visneizglītotāko pagasta iedzīvotāju, kas neprata ne rakstīt, ne lasīt. Viss darba smagums uzgūlās uz viņa sekretāres pleciem, kas jauno priekšnieku, viņa untumu un stulbuma dēļ, nevarēja ciest. Aizbildinoties ar visādiem iemesliem - slimi bērni, tāls ceļš uz darbu mērojams, vecāki kopjami, sekretāre mēģināja no šī darba tikt vaļā. Tomēr, apzinoties savu atkarību no viņas un baidoties atzīt savu neizglītotību, priekšnieks nebija gatavs šķirties no darbinieces. Nespējot izturēt priekšnieka stulbumu, sekretāre sagatavoja papīrus par savu atbrīvošanu no amata, ko priekšnieks, nespēdams izlasīt, parakstīja. Šajā gadījumā priekšnieka sūdzības Ludzas kompartijā nelīdzēja, darbiniece bija zaudēta.

Vai katram latvietim ir stāsts par “lielāko kretīnu”? Ja tas ir nacionālās mentalitātes daļa, tas dod papildus atskaites punktu sabiedrības strāvojumu izprašanai. Padalieties, ja arī jums tāds ir!   

  


Komentāri

  1. Varētu daudz rakstīt par Vienotības apkalpojošo personālu un NVO. Daudz.
    p.s. joprojām nesaprotu, ko Lolita dara šajā divkosīgajā liekuļu barā?

    AtbildētDzēst
  2. Trakākais, kas ar cilvēku var notikt, ir pazaudēt cilvēcīgumu. Un skumji un sāpīgi ir tas, ka diemžēl to izdarīt attiecīgos apstākļos ir patiešām ļoti, ļoti viegli. Un ir vajadzīgs milzīgs gara spēks, lai turētos tam pāri.

    AtbildētDzēst
  3. Meklējat aizdevumu konsolidācijas aizdevumu, nenodrošinātus aizdevumus, biznesa aizdevumus, hipotēku kredītus, automašīnu aizdevumus, studentu kredītus, personiskos aizdevumus, riska kapitālu utt.! Es esmu privāts aizdevējs, es sniedzu aizdevumus uzņēmumiem un privātpersonām ar zemām un saprātīgām procentu likmēm 2%. E-pasts uz adresi: christywalton355@gmail.com

    AtbildētDzēst
  4. Sveikas dāmas un kungi, vai jums nepieciešama finansiāla palīdzība? Es esmu Sjūzena Bensone. Es esmu aizdevējs un arī finanšu konsultants.

    Vai projekta pabeigšanai jums ir nepieciešams biznesa aizdevums, personīgais aizdevums, hipotēkas aizdevums vai aizdevums? ja atbilde ir apstiprinoša, iesaku sazināties ar manu firmu. Mēs sniedzam visu veidu aizdevumu pakalpojumus, ieskaitot ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumus. Lai iegūtu vairāk informācijas, rakstiet mums pa e-pastu: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) vai nosūtiet man ziņojumu tieši vietnē WhatsApp pa tālruni: +447903159998 un uzreiz saņemiet atbildi.

    Mēs esam visaptverošs finanšu pakalpojumu uzņēmums, un mēs esam apņēmušies palīdzēt jums uzlabot jūsu ilgtermiņa un īstermiņa finanšu mērķus. Mēs specializējamies strukturētu finanšu risinājumu sniegšanā privātpersonām un uzņēmumiem visefektīvākajā un ātrākajā veidā.

    Šeit ir daži iemesli, kāpēc jums vajadzētu sazināties ar mums, lai saņemtu aizdevumu;
    * Ērtības - Jūs varat pieteikties aizdevumam jebkurā laikā un vietā.
    * Elastīga summa - jūs izlemjat, cik daudz vēlaties aizņemties.
    * Ātrais tiešais finansējums - saņemiet aizdevumu 24 stundu laikā pēc apstiprināšanas.
    * Elastīga procentu likme 3%.
    * Augstas apstiprināšanas likmes
    * Elastīga atmaksa - jūs saņemat iespēju izvēlēties atmaksas datumu - reizi nedēļā, mēnesī vai gadā uz 1-30 gadiem.
    * Vienkārša tiešsaistes lietojumprogramma.
    * Personalizēta vadība un zināšanas.
    * Nav slēptu maksu

    Nepazaudējiet iespēju līdzekļu trūkuma dēļ. Sazinieties ar manu uzņēmumu tūlīt, mēs varam jums palīdzēt ar aizdevumu, jo mēs esam palīdzējuši daudzām personām un organizācijām, kuras visā pasaulē ir saskārušās ar finansiālām grūtībām

    Lai iegūtu vairāk informācijas par mūsu aizdevuma piedāvājumu, lūdzu, nosūtiet mums savu aizdevuma pieprasījumu, izmantojot:
    E-pasts: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp: +447903159998

    Starpnieki / konsultanti / brokeri ir laipni aicināti piesaistīt savus klientus un ir 100% aizsargāti. Pilnīgā pārliecībā mēs strādāsim kopā visu iesaistīto pušu labā.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru